Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Február 20. 10:34, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Információs napokon népszerűsítik a Határtalanul! programot

 Információs napokon népszerűsítik a Határtalanul! programot

Dombóváron volt a tájékoztató körút első állomása.

Információs napokon népszerűsíti a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Határtalanul! programot, amelynek támogatásával határon túli magyar területekre utazhatnak el diákok.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerdán Dombóváron, a tájékoztató körút első állomásán elmondta: a program célja, hogy minden magyarországi diák a magyar kormány támogatásával ellátogathasson legalább egy határon túli magyar területre, ottani gyerekekkel alakítson ki barátságot, megismerje azokat a tájakat, amelyek száz éve még Magyarország részei voltak.
Hozzátette: 2011 és 2018 között 300 ezer diák vett részt a programban, a 2019/2020-as tanévben 101 ezer diák tesz kirándulást a határon túlra.

A jövő tanévre tervezett utazásokat támogató, február 11-én meghirdetett pályázatokról elmondta: hetedik osztályosok, illetve középiskolások kirándulásait támogatják csoportonként legfeljebb 6, illetve 7 millió forinttal. A program keretösszege 4,7 milliárd forint, a pályázatok beadásának határideje március 30.
Ismertetése szerint újdonság az idei kiírásban, hogy pedagógusoknak is lesz lehetőségük kirándulásokat tenni, megyénként egy-egy csoport pályázhat az utakra. Új az is, hogy a BGA Zrt. együttműködési megállapodást kötött a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületével, a NIT Hungary-val, amely szerint fokozottabban odafigyelnek az utazásokban résztvevők biztonságára.
A program elemei közül megemlítette a Magyarság Háza és a Székelyföldi Legendárium gondozásában megjelent Bakancslista című kiadványt, amely 111 Kárpát-medencei településre hívja fel a diákok figyelmét.
Potápi Árpád János közölte: idén száz éve annak, hogy a trianoni békeszerződés alapján "Magyarország területét egyharmadára csökkentették, lakosságának közel 70 százalékát elveszítette, és a magyar nemzet egyharmada a határokon túlra került".
"Az akkori traumát megérteni, elfogadni csak úgy lehet, ha ismerjük a történelmi tényeket, és próbáljuk megismerni azokat a területeket, amelyek valaha Magyarország részét képezték" - fogalmazott.
Szólt arról is, hogy 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében meghirdették Az erős magyar közösségek éve programot is, amely az elmúlt száz év magyar sikereit mutatja be az oktatásban, a kultúrában, a gazdaságban, a politikában és a sportban.
"Szeretnénk ha a fiatalok ezekből a sikerekről minél többet megtudjanak" - mondta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.