Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

A volt lengyel kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel és Fabrice Leggerivel, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex korábbi vezetőjével, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt EP-listavezetőjével az Európai Parlamentben tartott nyilvános beszélgetést.

Morawieczki rámutatott: ma Európában három fő célkitűzés van, a biztonság, a jóléti állam fenntartása a gazdaság erőteljes növekedésével, valamint a "költséges" klímapolitika. Mint mondta, migrációs tényező nagyon fontos a kontinens biztonsága és védelme, és a jóléti állam fenntartása szempontjából.

"Ebben az összefüggésben világos, hogy az új migrációs csomag nem fog működni. Hatalmas turbulenciákat okoz majd, tulajdonképpen a willkommenskultur második verziójáról van szó" - fogalmazott.

Morawieczki hangsúlyozta: Lengyelország nem akarta elfogadni az ukrán oligarcháktól a mezőgazdasági terményeket, mert destabilizálják a belső lengyel agrárpiacot. Rámutatott, hogy ez azért is volt fontos, mert fenn akarták tartani a közvélemény támogatását az ukrán ügy mellett.

"Úgy vélem, hogy ez egy nagyon értékes ágazat, és ezt az Európai Unió területén belül kell fenntartanunk. A mezőgazdasági ágazat önmagában többletértéket hoz, nemcsak gazdasági értéket, hanem valami sokkal fontosabbat" - hangoztatta.

Az uniós zöldpolitikáról szólva elmondta, hogy a közelmúltban bevezetett szabályozások az alacsonyabb vagy átlagos jövedelmű tagállamok és lakosságuk, és a versenyképesség szempontjából is veszélyesek.

"Európában a teljes károsanyag-kibocsátás nyolc vagy kilenc százalékáért vagyunk felelősek. Tehát ha tíz százalékkal csökkentjük a kibocsátást, akkor Kínában ugyanabban az időben szénbányákat nyitnak, és ugyanoda dobja vissza az összes erőfeszítést"- mutatott rá.

Szerinte Európa számára ez egy "negatív összegű játszma", mert az ipar versenyképességét vesztheti.

"A közelgő európai választások tehát több szempontból is kritikusan fontosak, de abból a szempontból is, hogy megállítsuk ezt az őrületet, mert nem lehetünk a brüsszeli tisztségviselők ideológiai képzelgéseinek foglyai" - húzta alá Morawieczki.

Fabrice Leggeri, a Frontex korábbi vezetője, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) listavezetője a beszélgetésen arra mutatott rá, hogy az Európai Bizottság egyfajta "trójai falóvá" alakította át az ügynökséget, hogy megfigyeljék, mit tesznek a tagállamok és a nemzeti hatóságok az illegális migráció megfékezésére, és hogy ellensúlyozzák azokat az intézkedéseket, amelyeket a tagállamok a határok védelme érdekében akarnak meghozni. Azt is hozzátette, hogy a migránsok jogait védő civil szervezetek azzal a "hamis narratívával" működnek, miszerint "törvénybe ütköző a migránsok illegális határátlépésének megakadályozása".

Véleménye szerint az új migrációs paktum "természetesnek veszi annak elfogadását, hogy a migránsok partra szállnak Európában."

Felidézte, hogy a Frontex ügyvezető igazgatójaként a tengerből kimentett migránsok harmadik országokban történő partra szállását akarta előirányozni, de ez heves ellenállásba ütközött Brüsszel részéről. "Reputációs kérdést csináltak ebből, a migránsokat Európába kellett vinni, annak ellenére, hogy az észak-afrikai partok közelében mentették ki őket a tengerből" - jelentette ki.

Leggeri szimbolikus párhuzamot vont az uniós mezőgazdaság és a migráció kérdése között.

"Európai Bizottság azt mondja a migrációról, hogy nincs ok az aggodalomra, megteremtjük a szabad mozgást az EU-n belül, de van külső határunk. Ugyanezt mondják a kereskedelemmel vagy a mezőgazdasággal kapcsolatban is. Viszont azt az úgynevezett külső határt a bizottság fokozatosan lebontja" - mondta Fabrice Leggeri.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez