Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2022. Szeptember 14. 12:26, szerda | Belföld
Forrás: mti

KSH: júliusban 4,0 százalékkal nőtt az ipari termelés

KSH: júliusban 4,0 százalékkal nőtt az ipari termelés

Júliusban az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 4,0 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal nagyobb volt az előző havinál - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene, leginkább a villamos berendezés gyártásában, ahol 26,3 százalékos emelkedést mért a KSH. A járműgyártásban 16,6, az élelmiszeriparban 7,4 százalékkal nőtt a termelés, míg a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása 14,4 százalékkal, a gyógyszereké 4,8 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés a tavaly júliusihoz viszonyítva, így a feldolgozóipar kibocsátása 3,7 százalékkal volt nagyobb, míg az energiaipar termelése 29,1 százalékkal emelkedett.

A vegyipar termelése negyedik hónapja maradt el az egy évvel korábbitól, 15,5 százalékkal volt alacsonyabb, a kőolajfinomítás (és kokszgyártás) harmadik hónapja csökkent, 10,4 százalékkal, a gépgyártás 3,7 százalékkal esett vissza. A gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 8,9, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 6,9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az ipari export volumene 4,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 16,1, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 14,2 százalékkal, az élelmiszerexport 13,2, a villamosberendezéseké 37,9 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 3,3 százalékkal emelkedett, ezem belül a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal csökkent, az energiaiparé 19,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A gépi berendezések eladása 6,6 százalékkal, a villamosberendezéseké 18,9 százalékkal nőtt. A járműipar és a számítástechnikai termékek belföldi eladása egyaránt 5,6 százalékkal, az élelmiszereké 4,5 százalékkal, a gyógyszereké 6,7 százalékkal csökkent, a vegyiparé 3,6 százalékkal esett vissza.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelései 8,5 százalékkal nőttek a tavaly júliusihoz viszonyítva. Az új belföldi rendelések 10,1 százalékkal visszaestek, ugyanakkor az új exportrendelések 12,3 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány július végén 22,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a belföldi rendelések 8,4 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól, az export rendelésállomány 25,0 százalékkal nőtt.

Az év első hét hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 61 százalékát adó külpiaci eladások volumene 4,1 százalékkal, a 39 százalékot képviselő hazai értékesítésé 8,4 százalékkal emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 02. 06:00, péntek | Belföld

Társaikat terrorban tartó fiatalkorú lányokat ítéltek el Miskolcon

Három és fél év, valamint három év és két hónap szabadságvesztésre ítélt a Miskolci Törvényszék két fiatalkorú lányt, akik \"terrorban tartották\" a nevelőotthonukban lakó három társukat.

2022. December 02. 06:00, péntek | Belföld

Rezsitámogatást nyújt Kecskemét önkormányzata a rászorulóknak

Települési támogatást nyújt Kecskemét önkormányzata a lakossági átlagfogyasztást meghaladó gáz- vagy villanyáram költségeinek enyhítésére a rászorulóknak - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t csütörtökön.

2022. December 01. 13:41, csütörtök | Belföld

Letartóztatásban a férfi, aki baltával fenyegette a rendőröket

A Győri Járásbíróság nyomozási bírája mindenben egyetértett a nyomozó ügyészség letartóztatás elrendelésére irányuló indítványával.

2022. December 01. 13:33, csütörtök | Belföld

Balesetet okozott a sípályán, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják

A gondatlan bűncselekmény elkövetőjével, egy középkorú magyar férfival szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban.