Városlista
2022. szeptember 27, kedd - Adalbert

Hírek

2022. Szeptember 19. 16:28, hétfő | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

424-es gőzmozdony járt Dombóváron a Retro hétvége keretében

 424-es gőzmozdony járt Dombóváron a Retro hétvége keretében

A Dombóvár-Zákány vasútvonal 150 éves évfordulója adott alkalmat arra, hogy a 424-es gőzös a Retro hétvége keretében Dombóváron legyen látható.

Az esős idő ellenére rengeteg embert vonzott a gőzmozdony az állomásra szombaton délelőtt.

A Dombóvár-Zákány vasútvonal 150 éves évfordulója adott alkalmat arra, hogy a 424-es gőzös a Retro hétvége keretében Dombóváron legyen látható, szállítson utasokat Kaposvárra és vissza. Nem csak a gyerekek számára volt nagy élmény, amikor elindult óriási füstfelhőt eregetve, hatalmas gőztengerben a fekete mozdony.

A Dombóvár-Zákány vasútvonalon 1872. augusztus 14-én indult el az első szerelvény, amely több település fejlődését megalapozta, így Dombóvár életében is jelentős gyarapodást hozott. Dombóvár a magántársaság építésében létrehozott Duna-Dráva vonalnak és az azt követő évek további fejlesztéseinek köszönhetően vált először vasutas településsé, a Dunántúl egyik legjelentősebb vasúti csomópontjává, majd várossá 1971. április 1-jén.

Szabó Csaba pécsi pályavasúti területi igazgató köszöntőjében a vasút jelentőségéről beszélt, mely Dombóvár vonatkozásában az elmúlt 150 évben kiemelkedő volt és a következő 150 évben is fontos szerepet fog játszani. Keresztes Péternek, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatójának közbenjárásával érkezhetett a gőzös városunkba – nyáron, a tűzgyújtási tilalom akadályozta meg az eseményt –, aki Pintér Szilárd polgármesterrel leplezte le a mozdony elejére helyezett koszorút.

Címkék: vasút

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 26. 11:03, hétfő | Helyi

Békés Sándor Megváltó hajnalok című könyvét mutatják be Dombóváron

A bemutatót szeptember 30-án 17 órakor tartják a Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium könyvtárában.

2022. Szeptember 26. 09:07, hétfő | Helyi

Letartóztatásban a dombóvári zsaroló páros

A Dombóváron elfogott 21 éves férfi és 22 éves nő hosszabb ideje telefonon zaklatta a nő egyik régi ismerősét, védelmi pénz fejében félmillió forintot követeltek tőle.

2022. Szeptember 24. 17:00, szombat | Helyi

Sétával és tánccal az Alzheimer ellen

A dombóvári Alzheimer Café és a Senior Örömtánc formáció közösen szervezett programokat az Alzheimer Világnap alkalmából szeptember 21-én.

2022. Szeptember 24. 09:00, szombat | Helyi

Dr. Zacher Gábor tartott előadást a művelődési házban

Az autómentes nap keretében Dr. Zacher Gábor toxikológus, főorvos, oxyológus, címzetes egyetemi docens tartott felvilágosító előadást a fiatal diákok számára a kábítószerekről, s állított elrettentő példát nekik.