Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2024. Március 22. 16:25, péntek | Helyi

A dombóvári tűzoltók képviselik vármegyénket az országos műszaki mentő versenyen

 A dombóvári tűzoltók képviselik vármegyénket az országos műszaki mentő versenyen

Március 21-én rendezte meg a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a műszaki mentő verseny vármegyei fordulóját Dunaföldváron, a Sipos Kft. autóbontó telephelyén.

A megmérettetésen a vármegye három hivatásos és egy főállású létesítményi tűzoltóságának hatfős csapatai mérték össze tudásukat. A felmenő rendszerű verseny legjobbja az áprilisi országos próbatételen – amelynek házigazdája szintén Dunaföldvár lesz - képviseli majd Tolna vármegyét.

A rendezvényt a szervező, Bán Attila tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg, aki kiemelte a verseny egyik legfontosabb célját, a szakmai fejlődést, a mentendő személlyel történő kommunikációval a fókuszban.

A versenyfeladatok a készenléti állomány közlekedési balesetek során a műszaki mentési feladatok szakszerűbb és hatékonyabb végrehajtását támogatják. A főfelügyelő felkérte a verseny vezetőbíróját, Csőglei István tűzoltó alezredest, a Paksi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét a munkavédelmi és szakmai szabályok betartásának, továbbá a verseny szabályainak és a lebonyolítás menetének, valamint a pontozás szempontjainak ismertetésére.

Ezt egy sorsolás követte, amely meghatározta a rajtlistát, továbbá az előre berendezett szituációs helyszíneken történő beavatkozás sorrendjét. A vezetőbíró munkáját a beavatkozás technikája és taktikája vonatkozásában négy fő, további két személy pedig a sérült közvetlen mentésével, orvosi ellátásával kapcsolatos feladatok pontozásában segítette.

A versenyfeladat egy szimulált közlekedési baleset felszámolása, amely egy sérült sofőr biztonságos kiemelését és ellátását is magába foglalta. A műszaki mentés során a csapatoknak egy sérültet kellett kiemelniük a járműből, amelynek áramtalanítását is végre kellett hajtaniuk. A beavatkozó egységeknek feszítő- és vágó adapterek használatával a felborult, roncs járművek legalább egy ajtaját, valamint egy oszlop eltávolítását kellett végrehajtaniuk. A műveletek végrehajtását a verseny felügyelői a csapattagok közötti kommunikációt és a szakszerű rádióforgalmazást, valamint a sérült szakszerű ellátását is pontozták.

A Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai munkájukkal a korábbi évekhez hasonlóan, idén is támogatták a verseny megrendezését és lebonyolítását.

Az eredményhirdetésen Bán Attila beszédében hangsúlyozta a tűzoltó szakmai versenyek fontosságát, köszönetét fejezte ki, a társ- és egyéb szervek versenybíráinak: a mentőszolgálat két képviselőjének, Mórocza Árpád gépészmérnöknek, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tisztjének és nem utolsósorban a készenléti szolgálat valamennyi versenyzőjének. Méltatta a látottakat, az tűzoltó rajok tagjainak hozzáállását és a példaértékű csapatmunkát, a műszaki mentés irányítójának vezetői tevékenységét. A serlegek átadása előtt Rauth István, a Paksi Mentőállomás vezetője is értékelte a versenyfeladatokat, külön kiemelte a sérülttel történő kommunikáció jelentőségét.

A negyedik helyen a Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság végzett, a bronzérmesek a Paksi Atomerőmű létesítményi tűzoltói lettek. A második helyen a szekszárdi hivatásos tűzoltók végeztek, míg a képzeletbeli dobogó tetejére a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata állhatott fel.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szívből gratulál minden indulónak, munkájukhoz jó egészséget és nyugodt szolgálatot, a dombóváriaknak pedig kitartó felkészülést kíván.

A dombóvári csapat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.

2024. Április 12. 08:00, péntek | Helyi

Lomtalanítás Dombóváron

Idén két időpontban április 13-án és 27-én lesz Dombóvár különböző részein lomtalanítás. Utcákra lebontva az időpontokat cikkünkben olvashatják.