Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2023. November 06. 13:00, hétfő | Helyi

A dombóvári múzeumból Nagykanizsára került a Z. Soós-hagyaték

A dombóvári múzeumból Nagykanizsára került a Z. Soós-hagyaték

Bodó Imre helytörténész november 2-án adta át a 75 tételből álló, eredeti dokumentumokat, leveleket, fényképeket, újságcikkeket, kiadványokat, rajzokat, családi dokumentumokat és bizonyítványokat tartalmazó anyagot.

November 2-án Bodó Imre elnök, helytörténész a Z. Soós István életét és munkásságát képező, 75 tételből álló eredeti dokumentumokat, leveleket, fényképeket, újságcikkeket, kiadványokat, rajzokat, családi dokumentumokat, továbbá bizonyítványokat adott át Nagykanizsán, a Városházán Balogh László polgármesternek, dr. Száraz Csilla múzeumigazgatónak és Szmodics-Tugya Beáta muzeológusnak a Z. Soós festmények gondozójának.

E dokumentumokat az örökösök, Jovánczai Józsefé és fia, Tamás és felesége Beatrix hozták el a dombóvári Fekete István Múzeum részére. Bodó Imre ezeket átnézte és nagy részét Nagykanizsán kívánta elhelyezni, mivel a művész 2000-ben mintegy 720 db festményét adományozta a városnak, mely tettéért díszpolgári címmel tüntették ki.

Z. Soós István néhai kaposvári festőművész Nagykanizsán született 1900. augusztus 3-án. Szüleivel 1901-ben költöztek Kaposvárra, ahol később együtt jártak a Polgári Iskolába, majd a Felsőkereskedelmibe Fekete István íróval.

Nagyon jó barátságban voltak, egy utcában laktak és minden nap együtt mentek iskolába. Egy csapatban futballoztak és egy cserkészcsapatba jártak. Pista bácsit és második feleségét, Erzsikét Bodó Imre személyesen is ismerte. Több festményt, rézkarcot és egy Fekete Istvánt ábrázoló szobrot is kapott tőlük. Z. Soós István 102 éves korában hunyt el Kaposváron.

A vendéglátók megköszönték az értékes dokumentációkat és felkérték a közeljövőben a múzeumalapítót előadások és beszámolók megtartására is.

Fekete István Múzeum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 01. 10:56, péntek | Helyi

Véradások Tolna vármegyében – március 04–10.

Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu.

2024. Február 28. 09:58, szerda | Helyi

XVII. Dombóvári Mix Röplabda Kupa Dombóváron

Február 24-én 17. alkalommal rendezte meg a Dombóvári Mix Röplabda Kupát a Dombóvári Amatőr Röplabda Club Szabadidős Egyesület.

2024. Február 27. 08:23, kedd | Helyi

Bor- és pálinkaversenyt tartottak Döbröközön

Az önkormányzat az idei évben is megszervezte a gazdák bor- és pálinkaversenyét. 13 bor és 17 pálinka minta érkezett be a bírálatra.

2024. Február 26. 10:18, hétfő | Helyi

Nem volt elég széles az úttest a dombóvári kerékpárosnak

A dombóvári rendőrök a város bevezető szakaszán a 61-es főúton ellenőrizték azt a helyi kerékpárost, aki jó indulattal sem volt vezetésre képes állapotban, amikor megállították.