Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 21. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - fotó:MTI/EPA/Maurizio Brambatti

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozott, és békét sürgetett Ferenc pápa

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozott, és békét sürgetett Ferenc pápa

A járványok és háborúk áldozataiért imádkozva sürgetett összefogást és békét a világban Ferenc pápa a nagy vallások képviselőivel a római Capitolium-dombon kedd délután kezdődött találkozón.

A Ferenc pápa által meghirdetett nemzetközi vallási találkozó a Senki sem üdvözül egyedül - Béke és Testvériség címet kapta.

Az esemény kezdetén a vallási vezetők külön imádkoztak. Ferenc pápa a Capitolium-dombon található Ara Coeli-templomban Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkával, valamint Heinrich Bedford-Strohm bajor evangélikus tartományi püspökkel.

A járvány kezdete óta most először Ferenc pápa szájmaszkot viselve vezette az egyházi szertartást. Bartholomaiosz pátriárka kijelentette: azért imádkoznak, hogy a járványtól és háborúktól sújtott világ békére és reményre találjon a vallások és emberek közötti testvériség jegyében.

"A pandémia nem csak testben, lélekben is beteggé teszi az egymástól még inkább eltávolodó embereket. A gyógyulás útját a testvériség képviseli, és ebben az egyházak mutathatnak utat" - jelentette ki Heinrich Bedford-Strohm. Az evangélikus püspök feltette a kérdést, mit tenne a mai emberiség, ha Krisztus várna segítségre a görög szigeteket menekülttáboraiban.

Ferenc pápa hangoztatta, a személyes, társadalmi nemzetközi, környezetvédelmi problémáknak ugyanaz a forrása, vagyis, hogy emberek, a nemzetek csak saját magukra gondolnak, kizárólag egyéni érdekeiket tartják szem előtt, a többi nem számít. "Nagyon emberi ösztön, de nem a helyes út" - mondta a katolikus egyházfő.

Kijelentette, a keresztre feszített Krisztus sokak számára "selejt" , mivel az "én kultuszát" dicsőítő emberek csodatevő, hatalmat és erőt mutató látványos beavatkozásra vágynak. A másik iránti közöny nem ad üdvözlést, senki nem mentheti meg magát egyedül - mondta a pápa.

A keresztény vallási vezetők békéért imádkoztak Afganisztánban, az erőszak végét sürgették Közép-Amerikában, a feszültség befejezését és a párbeszédet Fehéroroszországban, megbékélést Burundiban, a terrorizmus és a keresztények üldözése leállítását Burkina Fasóban, béketárgyalásokért imádkoztak Kolumbiában, békéért a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a feszültség befejezéséért a koreai félszigeten, békéért Irakban, India és Pakisztán között a feszültség oldásáért. Stabilitást és békés együttélést kértek Libanonban, Líbiában, Maliban, Mexikóban a drogkereskedelem teremtette erőszak leállítását, békét Észak-Mozambikban, Nigériában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Szomáliában, Dél-Szudánban, Szíriában, valamint a kaukázusi konfliktus befejezését. Békéért és megbékélésért imádkoztak Ukrajnában, Venezuelában, Jemenben és a Szentföldön. Imát mondtak a közel-keleten és a világ más részén elrabolt személyekért. A kormányzókat a párbeszéd és a béke útjának követésére kérték, a járvány betegeiért és a szegényekért imádkoztak. Az ima végén megszólaltak Róma templomharangjai.

Ezt követően a világvallások képviselői a Capitolium terén, Marcus Aurelius lovagszobránál találkoznak egymással: többek között jelen van Haim Korsia francia főrabbi, Mohamed Abdel Szalam az Emberi Testvériség Legfőbb Bizottsága titkára, ami az Egyesült Arab Emírségekben működő al-Azhar szunnita központban létrehozott vallásközi intézmény, valamint Shoten Minegishi a japán soto zen buddhizmus és Karmaljit Singh Dillon az indiai szikh vallási közösség vezetője. Beszédeikhez Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videó-üzenettel csatlakozik.

A beszédek végén egy perces csenddel emlékeznek meg a pandémiák és háborúk áldozatairól. Felolvassák közös békeüzenetüket, mely a 2020-as római felhívás címet kapta. Ennek szövegét gyerekek nyújtják át a jelenlevőknek, köztük Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek. Majd a résztvevők meggyújtják a béke gyertyáját.

A Szent Egyed közösség által szervezett találkozó az 1986-ban II. János Pál pápa által Assisi városából indított nemzetközi békeimák sorozatában a harmincnegyedik volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése