Városlista
2021. június 12, szombat - Villő

Hírek

2011. Július 19. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A lábszagot használják fegyverként a malária ellen

A malária elsősorban Afrikában okoz hatalmas problémát - a szegényebb országokban minden évben szúnyoghálókkal és szúnyogriasztó szerekkel próbálják megakadályozni, hogy a kór áldozatokat szedjen.

Úgy tűnik azonban, hogy a fegyverarzenál hamarosan újabb elemmel bővül: a tudósok ugyanis felfedezték, hogy a rovarokat különösen erősen vonzza az emberi láb szaga.

Egy holland tudós fedezte fel azt, a szúnyogok kifejezetten kedvelik a lábszagot: kísérletei során bezárták őt egy sötét szobába, amely tele volt szúnyogokkal, és egy meghatározott idő után megfigyelték, hogy mely testrészein található a legtöbb csípés - írja az Associated Press.

Az eredményeket egy alapítvány által finanszírozott új projekt használta fel, amely során a tudósok hét kémiai anyag keverékével állították elő az emberi láb jellegzetes szagát. Ezt az illatanyagot végül arra használták, hogy a rovarokat csapdába csalják, ahol egy erős méreg elpusztította őket.

A kutatók szerint a kifejlesztett illat négyszer annyira vonzza a szúnyogokat, mint egy ember. Az eredmények emellett azt is kimutatták, hogy a csapdában lévő méreg szinte minden rovart elpusztít - a tudósok szerint így a projekt keretein belül létrehozott eszköz lehet a megoldás a malária terjedésének megfékezésére.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 12. 19:01, szombat | Belföld

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon - közölte honlapján a rendőrség szombaton.

2021. Június 12. 16:58, szombat | Belföld

Hajós felvonulást tartottak a Dunakanyarban

Hagyományteremtő hajós felvonulás volt szombaton a Dunnakanyarban. A sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, többtucatnyi hajó vonul végig a Dunán.

2021. Június 12. 16:50, szombat | Belföld

Érkezik az év első tartós hőhulláma

Az éjszaka várható hidegfront elvonultával érkezik az év első tartós hőhulláma - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

2021. Június 12. 07:00, szombat | Belföld

Nőtt a hazai villamosenergia- és gázfelhasználás

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 4168 gigawattóra (GWh) volt márciusban, 3,3 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 9 százalékkal 42,6 petajoule-ra (PJ) nőtt