Városlista
2023. november 30, csütörtök - András, Andor

Hírek

2022. Március 16. 08:33, szerda | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

A márciusi ifjakra, a szabadságharc hőseire emlékezett Dombóvár

A márciusi ifjakra, a szabadságharc hőseire emlékezett Dombóvár

Csendes koszorúzás után a Tolna Megyei SZC Apáczai Csere János Technikum és Kollégium közreműködésével emlékezett Dombóvár a márciusi ifjakra, a szabadságharc hőseire.

Magyarfalviné Haszonics Krisztina hívta fel a nagyszámú közönség figyelmét arra, hogy Jókai, Petőfi, Vasvári mellett számos hölgy, feleség, anya vette ki a részét a különleges történelmi pillanatban sebesülteket ápolva, aggódó anyaként, vagy férjeik odaadó támaszaként.
Akad köztük arisztokrata hölgy, honvédfőhadnagy, műlovarnő, frissen megözvegyült kisgyermekes anya. A névtelen hősnők mellett azonban néhány nevet megőrzött az utókor, az események természetéből fakadóan azokét, akik kiléptek a számukra szabott szűk keretek közül, és tevékenyen részt vállaltak a forradalomban és a szabadságharcban. A Zichy nővérek (Antónia, Gróf Batthyány Lajos miniszterelnök felesége, Karolina, pedig Gróf Károlyi György hitvese volt), Teleki Blanka, vagy Kossuth Zsuzsanna stb.

A diákok a nők szemszögéből mutatták be az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb pillanatait, helyszíneit, érzéseket.

A színvonalas produkció felkészítői: Magyarfalviné Haszonics Krisztina, Sebestyénné Hetesi Ildikó, Kazay Lívia és Nyári Éva.

Címkék: március 15

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 29. 15:05, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2023. November 28. 14:24, kedd | Helyi

30 éves a Dombóvári Ózon Asztma Egyesület

A Dombóvári Ózon Asztma Egyesület jubileumi emléknapján dr. Magda Tamás tüdőbelgyógyász főorvos tiszteletére emlékhely avatásra is sor került.

2023. November 28. 08:18, kedd | Helyi

Hétvégi ház égett Kocsolán, aknába esett egy kutya Dombóváron - hétvégén történt

Öt tűzeset és kilenc műszaki mentés adott munkát a tűzoltóknak Tolnában a hétvégén.

2023. November 27. 09:08, hétfő | Helyi

Petőfi 200 „Szeptember végén” című kulturális programsorozat zárórendezvény

Dombóvár Város Önkormányzata, a Dombóvári Székely Kör és a Dombóvári Művelődési Ház kulturális programsorozatának zárórendezvényét és eredményhirdetését november 23-án tartották.