Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Július 09. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők is érintettek

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők is érintettek

A németországi uborkabotrány miatt a magyar termelők eddig csaknem ötezer tonna uborka, paprika, paradicsom, és cukkini kivonásáról tettek bejelentést.

 

A gazdák közül mintegy hétezren szenvedtek károkat, miután az uborka eladási ára 35-40 százalékkal marad el a tavalyitól.

A májusban, Németországban kirobbant uborkabotrány hatása a magyarországi termelőket is utolérte. Országosan hétezer, Szentesen és környékén 450 termelő szenvedett komoly kárt. De nemcsak az uborkások, hanem a hajtatott zöldségeket termelők is bajba kerültek, valamint rosszul jártak a szabad földi salátával foglalkozók is. Az uniótól kárpótlást remélhetnek az érintett termelők, ám ennek igénylése egyelőre bonyolult és bizonytalan - tudta meg a Kossuth Rádió.

Ledó Ferenc, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke elmondta, az unió vagy az úgynevezett be nem takarításra, vagy a termény megsemmisítése, az áru kivonása után fizet támogatást. Mivel a rendelet későn jelent meg, a be nem takarítás nem jöhetett szóba, tehát csak az áru kivonásáról beszélhetünk. Ezt június 20-ig a falugazdászokon keresztül a mezőgazdasági szakszolgálati hivatalok intézték, június 20. után pedig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell fordulni.

Az uborka eladási ára 35-40 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az MVH illetékese, Tarján Balázs főosztályvezető részben jogosnak érzi a kifogásokat. Ugyanakkor leszögezte, a határidőkkel kénytelenek voltak az uniós rendelet megjelenéséhez alkalmazkodni, és mivel az csak június 18-án, szombaton jelent meg, nem érzi későinek a 20-i, hétfői magyar kihirdetést.

A főosztályvezető elmondta, a magyar termelők eddig csaknem ötezer tonna uborka, paprika, paradicsom, és cukkini kivonásáról tettek bejelentést. Az MVH a jövő hétfőig várja a termények kényszerű megsemmisítéséről szóló beadványokat. Az unió szakbizottsága egy héttel később, július 18-án összesíti a tagországok kárigényeit, és akkor dől el, hogy a rendelkezésre álló 210 millió eurós keretből melyik termelő, mennyi kártérítést kaphat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: undefined

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.