Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Október 25. 09:09, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Belvárosi Általános Iskola

Az angyal hírt vitt a csodáról

Az angyal hírt vitt a csodáról

Október 23-i városi ünnepség a Dombóvári Belvárosi Általános Iskolában.

Még az általános iskolás gyermekek is megértették, megérezték 1956 szent forradalmának üzenetét. A műsor összeállítói arra törekedtek, hogy érzéseket, hangulatokat, mozdulatokat és gondolatokat közvetítsenek.

Érzések – Egyszerre dobbant Budapest szíve; a közös cél a szabad, demokratikus Magyarországért összekovácsolta az embereket. Elszántságot, optimizmust sugároztak Nagy Imre szavai.

Hangulatok – Talán véget ért a félelem, a bizonytalanság, az elnyomás? A fiatalok nem érezték a halálos veszélyt. A lánctalpak széttiporták a forradalmárok utolsó reményeit, s „az orosz tankok között hallgattak a harangok”. Horváthné Tadics Viktória tanárnő magával ragadó zongorajátéka és Kalocsa Lilla gimnáziumi tanuló gitárjátéka és éneke, valamint Varga Zsófia szívhez szóló előadása elvarázsolta a hallgatóságot.

Mozdulatok – Előbb az egységes tömeg fellépése, a Sztálin-szobor ledöntése, majd a bujdosás, emigráció és a halál képsorai elevenedtek meg a gyerekek mozdulataiban. Nyári Éva és Ockenfusz Enikő koreográfiáját a 7.a-s és 8.b-s gyerekek sajátították el.

Gondolatok – Szenyériné Szabolcska Julianna igazgatónő ünnepi beszédében három személyt emelt ki, akik hiteles tanúként adtak számot az eseményekről: nagyapja, gimnáziumi történelemtanára és Ivanich Miklós zongoraművész. Hazánk zivataros századaiban a magyarság kitartóan küzdött a szabadságjogaiért. Hangsúlyozta, hogy „1956 hőseinek üzenete, a magyarság szabadságküzdelmének szellemisége megkérdőjelezhetetlen és örök érvényű”.

Smátroláné Renczes Edit állította össze a meghitt, színvonalas ünnepi műsort, melyben hatodikos, hetedikes, nyolcadikos és harmadikos diákok is szerepeltek.

Az 56-os szobornál tisztelgő dombóváriak fejet hajtottak a forradalom hősei előtt, és elhelyezték az emlékezés virágait.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.