Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Február 10. 19:15, péntek | Helyi
Forrás: tudósítónk

Az egykori megye valamennyi templomos helye egy kötetben

Az egykori megye valamennyi templomos helye egy kötetben

K. Németh András régész A középkori Tolna megye templomai címen megjelent könyvének méltatására jöttek össze a Dombóvári Helytörténeti Múzeumban február 9-én a helyi és a környékbeli lokálpatrióták.

A Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület és a „Fekete István” Kulturális Egyesület közös szervezésében megvalósult rendezvény közönségéhez intézett köszöntőjében Dr. Kriston Vízi József múzeumvezető elmondta, hogy a Helytörténeti Klub előadássorozatát minden hónap első csütörtökén szeretnék megtartani, amelyekre neves előadókat hívnak meg.

A bevezető szavak után Bodó Imre helytörténész mutatta be az új kiadványt, mely a középkori Tolna megye templomait, templomos helyeit tartalmazza. K. Németh András szerző, a Simontornyai Vármúzeum igazgatója diplomadolgozatnak szánt munkája doktori disszertációvá nőtte ki magát, majd - kibővítve kutatásainak legújabb eredményeivel - most könyv formájában is megjelenhetett.

A helytörténész, aki több helyszínre elkísérte a szerzőt, beszélt a jelenleg Somogy és Baranya megyékhez tartozó települések templomhelyeiről is. Kiemelte, hogy a kiadvány nagy értéke a terepbejárás és annak dokumentálása.

K. Németh András elmondta, hogy iskolás éveiben kezdett el érdeklődni szűkebb hazája, Tamási helytörténete iránt. Papp István néhai tamási esperes kéziratait olvasva döntött úgy, hogy a középkori templomok kutatását választja diplomamunkájának. Előadásában bemutatta a Tolna megyéhez, közelebbről is a regölyi Főesperességhez tartozott templomokat és templomhelyeket.

Légi felvételek és egy CD is tartozéka a könyvnek, amelyen mintegy hatszáz fénykép látható elsősorban a helyszíni bejárásokról. Tolna az első, ahol a valamikori megye eddig megtalált valamennyi templomos helyét egy kötetben örökítik meg az utókor számára.

Előadása végén a szerző megköszönte mindazok munkáját, akik segítettek, hogy e kiadvány megjelenhetett. Az immár hiánypótló művet a résztvevők a helyszínen megvásárolhatták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.