Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Szeptember 25. 09:01, kedd | PR
Forrás: Arrabonamédia

Az előadói karizma tanulható

Az előadói karizma tanulható

Bár azt gondolnánk, hogy előadónak születni kell, de ez nem teljes mértékben igaz.

Persze nem szabad egyetlen képzés után Churchill-i magasságokat várni, de ettől függetlenül mások szemében jobb vezetővé válhatunk.

Van, aki szerint karizmatikus egyéniségnek születni kell, míg megint mások szerint az egész tanulható. Valahol a kettő között van az igazság. A karizma az értékekben és az érzésekben gyökerezik. Arisztotelész hármas receptjéből fakadóan a logos, ethos és a pathos főztjéből jön létre; erős retorikával, hitelességgel és az érzelmek felkorbácsolásával. Minden karizmatikus egyéniség közös jellemzője, hogy nem félnek megélni az adott szituációhoz kötődő érzelmeiket. Majd mások számára is elérhetővé teszik ezeket, segítenek, hogy szintén megélhessék azt. Végül pedig igazi egyéniségek, nem hagyják magukat befolyásolni, nem akarnak idomulni a környezetükhöz, hogy ha nekik nem arra van szükségük.

Egy karizmatikus előadót 5 ismérv jellemez, amiből minden esetben tudni fogjuk, hogy érdemes ellesni tőle pár trükköt, hogy ha mi is azzá szeretnénk válni.

  • A társas kifejezőképesség. Ez abban nyilvánul meg, hogy ha nyilvános fellépésre kerül a sor, magabiztosak és bevonják a közönséget is az előadásba, de minimum csüng minden szavukon a hallgatóság.
  • Érzelmi kifejezőképesség. Az érzelmeket hitelesen, teljes egészében és kellő empátiával, beleéléssel tudják átadni, megosztani a közönséggel.
  • Társas kontroll megléte. Fontos, hogy alkalmazkodni tudjon az aktuális szituációkhoz, emberekhez, legyen az váratlan helyzet az előadás során, vagy akár egy mikrofonhiba. Minden esetben feltalálja magát.
  • Érzelmi kontroll megléte. Tudja irányítani, kontrollálni, és értelmezni a saját érzéseit, valamint a közönség felé tudja közvetíteni is azokat.
  • Társas érzékenység megléte. Ilyen például, hogy az unott, letargikus közönség hangulatát gyökerestül megváltoztatja.

Szintén a karizmatikus személyiség ismérve, hogy megigézve bámuljuk, ha látjuk. Hogy miért? Mert a testbeszédük is kifejező, inspiráló lehet. Tehát nem véletlen, hogy ugyanúgy mozognak, mint a beszélgetőparter, hasonlóak a gesztusaik, a mimikájuk. Pont azért teszik ezt, mert remek vezető személyiségek. Jó hír, hogy ez tökéletesen elsajátítható, persze nem egyik percről a másikra, de kellő gyakorlással mindezt egy megfelelő szintre lehet emelni.

„Vezetőszerűbb”-nek lenni tehát igenis lehetséges. Mint ahogy karizmatikusnak lenni sem lehetetlenség. Tanuljunk meg beszélni tanulni; ezáltal megtanulhatjuk, hogy az értéket hogyan fejezzük ki és hogyan használjuk tudatosan. Önbizalmat növelünk azáltal, hogy megtanulunk jobban előadni.

Címkék: képzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.