Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 14. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt

Csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná a hóátfúvások miatt

FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE!

Hóátfúvások miatt csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná az országban, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei napok óta megállás nélkül dolgoznak, elzárt település nincs - közölte a társaság csütörtök hajnalban az MTI-vel.

A közlemény szerint a társaság munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben a Nyugat-Dunántúlon.
A megfeszített munkák ellenére kora reggelre az Útinform összesítése szerint Győr-Moson-Sopron megyében 35, Zala megyében 9, Vas megyében 19, Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, a 82-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os úton kamiontilalmat vezettek be.
A társaság arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken.
A hatékony munkavégzés érdekében az éjszakai órákban lezárták többek között a 85-ös út Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as út sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 kilométer széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.
A társaság üzemmérnökségei a nyugati országrészben teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott gépparkján belül, hogy a lehető legnagyobb erőkkel küzdhessen a hóátfúvásokkal.

Nehezen, de még közlekednek az autóbuszok Vasban

Nehézségek közepette, de közlekednek az autóbuszok Vas megyében, járatkimaradásokkal, nagyobb késésekkel az utazóknak mindenképp számolniuk kell - mondta el az MTI érdeklődésére csütörtök reggel Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. illetékes üzemigazgatója.

Nem érkezett meg minden sofőrjük a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni a kollégáik, de amelyik autóbusz beérkezik, azt ismét útnak indítják - közölte.
Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbuszuk, de ezeket eddig minden esetben kimentették - tette hozzá.

Zalában kilenc út járhatatlan, több helyen a hókotró is elakadt

Zala megyében a hóátfúvások miatt csütörtök reggelre kilenc út vált járhatatlanná, további 14 pedig csak nehezen járható; a megyében több helyszínen is járművek akadtak el, kamionok, személyautók és autóbusz mellett két esetben a közútkezelő munkagépeit is menteni kellett.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: a napok óta tartó havazás eredményeként Zalában 12-20 centiméter vastag a hóréteg. A várható további havazás és a még mindig erős, néhol viharos erejű északi szél miatt továbbra is narancs színű, azaz másodfokú riasztás van érvényben a megye területének legnagyobb részén.
Csütörtökre virradó éjjel autóbusz, kamionok és személygépkocsik műszaki mentéséhez hívták a tűzoltókat. Beleznán egy árokba csúszott hóekét, Zalaváron pedig a közútkezelő egy másik elakadt munkagépét is a tűzoltók segítségével szabadították ki a hóból. Éjfél körül az M7-es autópálya nagykanizsai lehajtójánál autóbusz, kisteherautó, személygépkocsi és két kamion akadt el az emelkedőn, de az éjszaka folyamán legtöbbször a 71-es és a 75-ös úton, valamint a megye számos más pontján is árokba csúszott, elakadt járművek vezetői kértek segítséget.
Hófúvások miatt 14 útszakasz csak nehezen járható, kilenc utat pedig le kellett zárni Zalában. Nem közlekedhetnek járművek a 7-es út és Galambok, a Nagykanizsa és Szepetnek, a Tótszerdahely és Letenye, a Nagyrécse és Galambok közötti összekötő úton, a 75111-es úton Sármellék közelében, Ukk és Gógánfa között, a 75-ös úton a baki tető és Pölöske között, továbbá az Újudvar és Magyarszerdahely, valamint a Gelse és Zalaszentbalázs közötti úton.
Változatlanul fennáll a kamionos korlátozás a magyar-szlovén határon, miután a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön 19 órától megtiltotta Szlovénia felől a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek belépését Magyarországra.

Hatvan mellékút járhatatlan Győr megyében

Csütörtök reggelre hatvan mellékút vált járhatatlanná Győr-Moson-Sopronban a hófúvások miatt – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.
Kálmán Gabriella közölte: Sopron térségében 16, Csorna vidékén 21, Kapuvár körzetében 17, Mosonmagyaróvárnál pedig 6 alsóbb rendű út járhatatlan.

Hét utat zártak le Veszprém megyében a havazás miatt

Hét utat zártak le a havazás miatt Veszprém megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: lezárták az utat a forgalom elől Ukk és Gógánfa, Kemenesszentpéter és a megyehatár, Kemeneshőgyész és a megyehatár között, Ódörögdpuszta után az egyik irányból, de a település máshonnan megközelíthető. Szintén lezárták az utat Pápakovácsi és Ganna, Malomsok és a megyehatár, valamint Devecser és Somlóvásárhely között.

Feloldották a kamionstopot a 83-as főúton, teljes útzár van a 84-esen Sümegnél

Feloldották a kamionstopot a 83-as főúton, teljes útzár van a 84-esen Sümegnél - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel csütörtökön.

Tájékoztatásuk szerint a 84-as főúton, Sümegnél egy keresztbe fordult jármű zárja el az utat, ezért rendeleték el az útzárat.
A korábban a 83-as úton, Pápa és a 8-as számú főút között elrendelt kamionstopot viszont feloldották.

Újra lezárta a cseh-szlovák határt a Magyarországra tartó kamionok előtt a cseh rendőrség

Csütörtökön délelőtt ismét lezárták a Magyarországra tartó kamionok előtt a cseh-szlovák határátkelőt a Brünn-Pozsony autópályán (D2).

A cseh közúti igazgatóság (RSD) közlése szerint az intézkedés visszavonása a magyarországi hóhelyzet alakulásának függvénye.
Az intézkedés a 3,5 tonnánál nehezebb kamionokat érinti. A könnyebb teherkocsik és a személyautók átléphetik a határt. A határátkelő előtt a cseh közszolgálati televízió jelentése szerint már mintegy négy kilométer hosszan vesztegelnek a kamionok.
A cseh hatóságok közölték: az intézkedésre azért volt szükség, mert Magyarországon az intenzív havazás következtében ismét súlyos közlekedési gondok keletkeztek, Szlovákiában pedig már megtelt az autópálya melletti összes parkolóhely.
A héten ez már a harmadik határátlépési stopp a Magyarországra tartó kamionoknak. Először kedden, majd szerda éjjel volt zárva az autópályán a cseh-szlovák határ. Csütörtökön reggel hatkor ugyan újra megnyitották a Magyarországra tartó kamionok előtt az utat, de kilenckor már megint lezárták.
A pozsonyi rádió jelentése szerint a szlovákiai parkolók az érintett útvonalakon mind megteltek, mivel a kamionok Rajkánál nem tudnak belépni Magyarországra.
Csehországban, ahol kedden és szerdán országszerte szintén sok hó hullott, csütörtökön reggel már nyugodt volt a helyzet. Az utak ugyan sok helyen latyakosak, síkosak, csúszósak, de súlyosabb közlekedési problémákról, fennakadásokról egyetlen régióból sem érkezett jelentés.

Délben részben feloldják a Szlovénia felőli kamiontilalmat

Az M7-es autópályán Budapest felé tartó teherforgalom számára délben feloldják a magyar-szlovén határon szerda este elrendelt belépési korlátozást - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön az MTI-t.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a bizottság elnöke közölte: 12 órától ismét beléphetnek Szlovénia felől Magyarországra a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek, de csak azok, amelyek Budapest felé tartanak az M7-es autópályán. A másfelé tartó kamionokra a belépési tilalom továbbra is vonatkozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk