Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Augusztus 31. 15:20, csütörtök | Helyi
Forrás: http://www.dombomedia.hu

Dombóvár jeles személyeiről emlékeztek a temetőben

Dombóvár jeles személyeiről emlékeztek a temetőben

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület a Rákóczi utcai temető egyházi fenntartású részében emlékezett meg augusztus 25-én a település jeles személyiségeiről.

– A végső halál csak akkor következik be, ha valaki teljesen feledésbe merül, mi pedig ezt próbáljuk megakadályozni – mondta a múltidéző sétát vezető helytörténeti kutató, Takács Istvánné.
– Rengeteg kiváló személyiség élt Dombóváron, akire érdemes gondolni, aki annyit tett a településért, hogy kötelességünk feleleveníteni munkásságát.

A körút Gömöry József sírjától indult. A tanár úr 100 esztendeje született, így az évforduló alkalmából idézték fel életútját és örökségét. Ő 1949-ben került Dombóvárra a volt Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumba, 1971-től pedig nyugdíjba vonulásáig az 516. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben tanított. A pedagógus szervezője volt a helyi kulturális életnek, irányító szerepet vállalt az ÁFÉSZ Irodalmi Körében és a Vasutaskörben. Díszpolgári címet 1994-ben adományozott neki a város önkormányzata.
A másfél órás barangolás közben megemlékeztek az első dombóvári bábaasszonyról és a Moósz Nyomda egykori tulajdonosáról Moósz Alajosról, ellátogattak az egyik ügyes kezű kőművesmester végső nyughelyéhez, tiszteletüket tették Karászi Imre egykori testnevelő tanár sírjánál.

A rendhagyó sétát a közeljövőben szeretnék folytatni. A következő helyszín várhatóan az újdombóvári temető lesz, ahol Mészárosné Fodor Klára helytörténész enged majd betekintést az ott eltemetett kiemelkedő személyek életútjába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.