Városlista
2023. június 7, szerda - Róbert

Hírek

2022. Június 22. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: Facebook: Városunk Dombóvár

Dombóvár méltóképpen képviselte értékeit, hagyományait a megyei rendezvényen

Dombóvár méltóképpen képviselte értékeit, hagyományait a megyei rendezvényen

Váralján a „Vár a megye” programon 42 település sorakoztatta fel értékeit, valamint vetélkedő, főzőverseny és túrós sütemény verseny keretében mérhették össze tudásukat a jelentkezők Tolna megyéből.

2019 óta a harmadik megyei rendezvényen vett részt Dombóvár. Kreativitásból, ötletből és munkából nem volt hiány.
Dombóvár standja az 1930-as évek kávézójának hangulatát jelenítette meg június 17-én.

Rákóczi János születésének 125. évfordulóját ünnepeljük idén, a tavalyi évben lett Tolnaikum az Rákóczi-túrós lepény, bekerült a kiemelt nemzeti érték kategóriába és esélyes a Hungarikum címre. Mindezek ihlették meg a stand megálmodóit és keltették életre a korhű cukrászdát, amely a rendezvény alatt nyitva állt mindenki számára. Mindazok, akik helyet foglaltak a kávézóban, Pintér Szilárd polgármester vendégei lehettek egy kávéra és egy süteményre. A felszolgálók – az MMSZ Esterházy Miklós Technikum jóvoltából – szintén a kornak megfelelő ruhában és hajviselettel idézték meg az 1930-40-es éveket.

Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász feleségével csak erre az alkalomra készített Rákóczi-túrós fantázia édességet kínáltak, amely egy „streetfood” jellegű, ízekben az eredeti recept alapján készült sütiváltozat. Hatalmas sikere volt, több mint, négyszáz adag fogyott el pár óra alatt.

A kávézóban Fodor Ákos festőt is megihlette a túrós lepény, és a festővásznán rajzolódott ki a délelőtt folyamán a remekmű. A jeles alkalomból még a „Rákóczi túróst mutatott a világnak” című újság is megjelent, a lapban az eredeti sütemény receptje mellett a dombóvári értékek és a legfontosabb történések, beruházások is megjelentek.

A túrós sütemény versenyre 26 település adta le az elkészített édességét, a mintákat Gábor Sándor, Gábor Sándorné, Tóth Zoltán Civil Tanácsnok és dr. Say István, a Tolna Megyei Értéktár Bizottság elnöke véleményezték. A legjobbnak a döbröközi lyukas túrós kalácsot választották, a különdíjat a pálfai túrós pohárdesszert készítőjének adományozták.

A fődíj egy a Fodor Ákos festőművész által készített festmény, melyet Kerényi Zsolt alpolgármester adott át a nyertesnek. A különdíjat Gábor Sándor adta át, aki egy csokoládéválogatást vehetett át a felajánlótól.

Pintér Szilárd polgármester képviselőtársaival Dőry lecsót készített, a hölgyek lelkesen segédkeztek a kuglóf dagasztásban. Igazi csapatmunka és jó hangulat jellemezte a dombóvári delegációt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 07. 10:11, szerda | Helyi

Gigantikus Garázsvásár 2.0

Dombóvár Gunarasi u. 3. Nyitva: Június 9. péntek 8–17-ig, június 10. szombat 8–13-ig, június 12. hétfő 8–16-ig.

2023. Június 06. 16:25, kedd | Helyi

Újabb sikeres versenyt teljesítettek a karatesuli versenyzői

2023. június 3-án tartották a IX. Heves Kupa Országos Karate Bajnokságot, melyen 8 stílusszervezetből, 32 egyesület 276 versenyzője mérhette össze karatetudását.

2023. Június 05. 13:53, hétfő | Helyi

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

2023. Június 04. 09:37, vasárnap | Helyi

Több mint hétezer résztvevővel zárult a Kihívás Napja Dombóváron

Az oktatási, nevelési intézmények, sport- és civil szervezetek is aktív részesei voltak az eseménynek.