Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 20. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

Egyre többen támogatják Amerikában a marihuána legalizálását

Egyre többen támogatják Amerikában a marihuána legalizálását

A megkérdezettek 50 százaléka igennel felelt arra a kérdésre, hogy vajon a marihuána fogyasztásának legálissá kellene-e válnia az Egyesült Államokban.

46 százaléka nemmel válaszolt, derült ki a Gallup közvélemény-kutató cég legfrissebb felméréséből. Ezzel a legalizációt ellenzők tábora először került véleményével kisebbségbe az országban.

'Történelmi fordulópontnak lehetünk tanúi az Egyesült Államokban, ez az 1968-ban meghirdetett drogellenes háború kezdetének a vége' - kommentálta a hírt Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője. 'Ez a trend valószínűleg tovább folytatódik, és ennek hatására a politikai elit is megváltoztatja majd az álláspontját a drogkérdésben, ez pedig dominóhatással járhat az egész világ drogpolitikájára. Intő jel ez a magyar politikusok számára is.'

A Gallup 1969 óta rendszeresen méri az amerikai társadalom attitűdjeit számos fontos közpolitikai kérdésben, így például a drogpolitikával kapcsolatban is. Ezek a kutatások iránytűként szolgálhatnak a politikusok számára is, hogy a közvélemény milyen változásokat tart szükségesnek. 1969 és 1977 között növekedett a legalizáció-pártiak aránya, ezzel párhuzamosan az USA számos állama dekriminalizálta a drogfogyasztást. Sokan arra számítottak, hogy hamarosan legalizálni fogják a marihuánát, ez a folyamat azonban a 80-as évekre lelassult.

A drogellenes háború rekordnagyságúra duzzasztotta a börtönnépességet, és évente 15 milliárd dollárba kerül, a kívánt elrettentő hatást viszont nem érte el. Bár az elmúlt évben 1 millió embert állítottak elő marihuánával kapcsolatos bűncselekményekért, a jelenlegi kutatások szerint mégis több mint 16 millióra tehető a rendszeres fűszívók száma. A 90-es évek elejétől a marihuána legalizációját pártolók aránya fokozatosan nő, és most, 2011-ben bekövetkezett a fordulat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.