Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Október 22. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Eredményes év áll a megyei önkormányzat mögött

Eredményes év áll a megyei önkormányzat mögött

Fehérvári Tamás, a közgyűlés elnöke tekintett vissza a megyei önkormányzat munkájára, ugyanis idén októberben egy éves az új testület.

Előrelépésnek nevezhetjük az önkormányzati ciklus kezdő évét, mely során konstruktív együttműködést valósítottunk meg a településekkel, állami szervekkel és civilekkel egyaránt – kezdte összefoglalóját az elnök.

SZAKÉRTŐ MUNKA SEGÍTI A FELELŐS DÖNTÉSEKET
A közgyűlés döntéseinek Tolna megye épülését kell szolgálniuk – ennek szellemében határoz a testület minden alkalommal. Első feladatunk a fejlesztési irányok kijelölése volt, amelyeket a kormányzati elképzelések mentén, a megye sajátosságait figyelembe véve az Integrált Területi Programban (ITP) foglaltunk össze. Az ITP tartalmazza legfőbb céljainkat, azaz a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést. Mint minden fejlesztési ügybe, bevontuk az érintetteket is: Ribányi József alelnök a hivatal szakértőivel kereste fel a településeket, hogy összegyűjtsék a különböző elképzeléseket, de számos szakmai konferenciát is szerveztünk. Ennek eredményeként áprilisban egy olyan dokumentumot fogadott el a közgyűlés, amely széleskörű egyeztetések útján nyerte el végleges formáját.
Kulcsfontosságú az együttműködés, mégpedig minden szereplővel. A megye, mint középszint, olyan koordinációs szerepet tölt be, mellyel a helyi közösségek érdekeit szolgálja és megfelel a központi szervek szakmai elvárásainak is. Meg sem tudom számolni, hány alkalommal érkeztek az illetékes államtitkárok a megyébe, és hányszor ültem autóba egy-egy minisztériumi egyeztetés miatt. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kormányzattal, hiszen óriási lehetőséget rejt a 2020-ig tartó uniós ciklus. Még soha nem érkezett hasonló mértékű forrás a megyébe – összesen 27,55 milliárd forintról beszélünk.
A hivatalt tavasztól dr. Gábor Ferenc főjegyző vezeti, aki gondos, precíz szakember. Elsődleges szempont a szakmaiság és a törvényesség, ennek megfelelően eleget teszünk minden előírásnak. A kollegák sokat dolgoznak azért, hogy a szervezet jól működjön. Rendkívül elkötelezettek és aktívak, amit például a terepszemlék is bizonyítanak: júliusban együtt jártuk be a Sió egy szakaszát, magunk mértük fel a Sió projekt megvalósulásának lehetőségeit. Úgy gondolom, akkor életképes egy projekt, ha nem csak elvi, hanem gyakorlati szinten is megközelítjük.


A JÓ ÜGYEK TÁMOGATÁST ÉRDEMELNEK
Egy önkormányzat munkájának fokmérője nem csak a törvényi feladatok hatékony elvégzése lehet, hanem az is, hogyan viszonyul a társadalomhoz, az emberekhez, a jó ügyekhez. Ami fontos a Tolna megyeieknek, az fontos nekünk is. Decemberben a diáksportolókat, februárban pedig a megye legjobb sportolóit díjaztuk. Emellett nagy hangsúlyt fordítunk az ifjú talentumok támogatására, hiszen a megye tudástőkéje az oktatástól függ leginkább. Télen a végzős egyetemistákat, most pedig a paksi gimiseket volt szerencsém köszönteni a közgyűlés nevében.
Februárban elismerésben részesítettük a megye civiljeit, akikkel igazán jó kapcsolatot ápolunk. A civil szervezeteknek kijár a köszönetet a sok munkáért, igyekszünk is támogatni őket. Olykor elég, ha melléjük állunk egy-egy akció során: az utóbbi időben például egy drog prevenciós eseményen, illetve a fogyatékkal élők társadalmi befogadását erősítő rendezvényen emeltük fel a hangunkat.
Jó ügyként tekintettünk Áder János köztársasági elnök úr kezdeményezésére is, ezért júniusban nyílt levélben fordultam a megye valamennyi polgármesteréhez, hogy álljanak a klímaváltozás elleni harc mellé. Hasonlóan vélekedtünk akkor is, amikor a megyei bűnmegelőzési tanács újjáalakításának ötletével kerestek fel bennünket. A közgyűlés nyáron a Német Színház határozott idejű átadása mellett döntött, hogy az ország egyetlen ilyen intézménye méltó módon szolgálja a kulturális épülést.


IDENTITÁSTUDATUNK, MEGYEISÉGÜNK MEGERŐSÍT ÉS ÖSSZETART BENNÜNKET
Mindig hangoztatom: a megye nem csupán közigazgatási határvonalat jelent, hanem az itt élő közösségek összetartozásának jelképe. Szeptember 1-jén öröm volt látni a zsúfolásig telt Vármegyeházát, amelyben a térséget gyarapító embereket és Tolna megyét ünnepeltük. Az esemény is igazolta: megyei identitástudatunk folyamatosan erőt ad a közös otthon építéséhez.
A körülöttünk zajló hazai és globális események bizonyították: képesek vagyunk helytállni, ha elkötelezetten kiállunk nemzeti értékeink védelme mellett. Márciusban 15-én, a nagydorogi megemlékezésen hangsúlyoztam, hogy a hazaszeretet a nehéz időkben is segít megmaradni.


ÉRTÉKMEGŐRZŐ SZEMLÉLETMÓDRA VAN SZÜKSÉG
Tolna megye igazán büszke lehet, hiszen országos szinten is kiemelkedő munkát végez értékeinek feltárásában és megjelenítésében. Elsőként itt alakult megyei értéktár bizottság, amely az idei évben már öt alkalommal ülésezett. A megyében összesen 37 bizottság működik, javaslataikból 295 értéket vettünk lajstromba. Komoly eredmény, hogy a bonyhádi zománc, a decsi népművészet, valamint a Szekszárdi- és Tolnai borvidék mellett idén a gyulaji dámot is kiemelt nemzeti értékké nyilvánították.
Minisztériumi támogatásnak köszönhetően egy egész éves programsorozattal hívtuk fel a figyelmet a megyei értékekre. Tavasszal képzések segítették az értékgyűjtők szakmai munkáját, illetve a tolnai értékeket összegző kiadványt és honlapot is készítettünk. Augusztusban nagyszabású rendezvényre hívtuk településeinket, ahol a megyei kincsek játszották a főszerepet. A „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napja című programunkon településeink közel fele vett részt, erősítve az összetartozást. Szeptemberben országos szinten is bemutatkoztunk: a Magyar Értékek Napján majd az OMÉK-en sorakoztattuk fel az itt lelhető értékeket.


A MEGYÉN TÚL IS LEHETŐSÉGEKET KERESÜNK
Decemberben Szekszárdon került sor a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének tisztújítására, melyen elnöki megbízatást kaptam. A Szövetség a megyék érdekérvényesítésének jegyében működik, és kizárólag akkor hatékony, ha az egységen alapul. A megújulással azt a célt tűztük ki, hogy az ezeréves megyerendszer eredményesebben szolgálja a települések fejlődését. Ennek érdekében keressük az együttműködési lehetőségeket: májusban például az ipartestületek szövetségével (IPOSZ) kötöttünk megállapodást.
Tolna megye nemzetközi szinten is keresi a partnereket, gyűjti a tapasztalatokat, hogy minél szélesebb rálátása legyen a jó fejlesztési gyakorlatokra. Folyamatban van egy új testvérmegyei megállapodás az orosz Voronyezs megyével is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.