Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2011. Szeptember 25. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Felpezsdítheti a lakáspiacot a végtörlesztés

Felpezsdítheti a lakáspiacot a végtörlesztés

Megcsappant kiállítólétszámmal rendezik meg a hétvégén a Fundamenta Lakásvásárt, ez jól jelzi az iparág válságát.

A külföldi tulajdonú építőipari cégek kivonultak a piacról, a hazaiak egy része pedig tönkrement - mondta a Gazdasági Rádiónak Borsi László a szervező Lakásvásár Média Csoport elnöke.

Az elnök szerint még soha ilyen kritikus és kiélezett helyzetben nem szerveztek lakásvásárt, az építőipar és a lakáspiac az elmúlt 10 évben egyszer nem volt ennyire nehéz helyzetben. Borsi László hangsúlyozta: a magyarországi lakásforgalom 100 ezer alá süllyedt éves szinten, és állami illetve banki ösztönzők nélkül nem is nagyon lehet élénkülésre számítani.

A szakértő ugyanakkor úgy véli, hogy a kormány által beharangozott végtörlesztés ismét felpezsdítheti a lakáspiacot, bár a kínálat várhatóan ezentúl is sokkal magasabb lesz a keresletnél. Borsi László arra számít, hogy a bankok érdeklődéséből könnyedén le lehet majd mérni, hogy hány devizában eladósodott banki ügyfél kíván élni a végtörlesztés lehetőségével.

A Lakásvásár Média Csoport elnök jelentős élénkülést vár, szerint elsősorban az alacsony árfekvésű lakások iránt nőhet meg az érdeklődés. Az eddigi tapasztalatok alapján a szakértő emellett arra számít, hogy a lakáspiacon az érdeklődők egyre több árengedményt és kedvezményt kaphatnak.

A lakásvásár kiállítóinak számát összegezve Borsi László a Gazdasági Rádiónak elmondta: a 2004 és 2006 közötti „csúcsidőszakban” még 200 kiállító vett részt a rendezvényen, most azonban mindössze 120 cég képviselteti majd magát. Az elnök szerint ez egyértelműen jelzi, hogy a külföldi tulajdonú építőipari cégek már kivonultak a piacról, a magyarok közül pedig egyre több kerül a csőd szélére.

„Nagy dolog, hogy még él ez az iparág” – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy állami támogatás vagy a lakásvásárlást ösztönző jogi háttér nélkül súlyos gondokat okozhat a piacon a válság második szakasza.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 07. 13:24, péntek | Belföld

Bíróság elé kell állniuk a Balatonszemesen igazoltatott, a rendőri intézkedésnek ellenszegülő személyeknek

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette és becsületsértés vétsége miatt rendelt el nyomozást az ügyben.

2022. Október 07. 13:16, péntek | Belföld

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz szakszervezetek a megélhetési válság miatt

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF).

2022. Október 07. 08:24, péntek | Belföld

Kilenc hónap alatt 5592 lakástűz – 443 sérült és 58 halott

Idén szeptember végéig csaknem 5600 lakás gyulladt ki Magyarországon.

2022. Október 07. 06:00, péntek | Belföld

Rászoruló családokat segít a református szeretetszolgálat

Új adománygyűjtést indít a Magyar Református Szeretetszolgálat, a befolyt összegből fél éven keresztül személyre szabott segítséget kaphatnak a rászoruló családok.