Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Június 12. 09:38, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Györkönybe várja a megye a településeket

Györkönybe várja a megye a településeket

Harmadik alkalommal szervezi meg a megyei önkormányzat Vár a megye – Tolna Megyei Értékek Napja elnevezésű rendezvényét.

2017. június 23-án, pénteken vár a megye mindenkit, ezúttal Györkönyben – jelentette be helyszíni sajtótájékoztatóján Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke. Az esemény beharangozóján a házigazda település polgármestere, Braun Zoltán, valamint a társszervező Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója, Kary József is részt vett. Valamennyien hangsúlyozták: idén is a gasztronómia, az értékek és a kultúra jegyében kerültek összeállításra a megye településeinek szóló programok.

Fehérvári Tamás mindenek előtt köszönetét fejezte ki a vendéglátó településnek, hogy lehetőséget biztosítanak a rendezvény megtartásához. A Pincefalu kiváló, egyben gyönyörű környezet, amely nem véletlenül érdemelte ki a Tolnaikum minősítést – fejezte ki elismerését az elnök. Mindezen túl, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében támogatott pályázatának köszönhetően, közel száz millió forintos forrásból tovább is fejlődhet – tette hozzá.

A programokra rátérve elmondta: a „Minden ízében Tolna megye” című főzőversenyen különböző közösségek fogásai készülnek majd, amelyeket az úgynevezett kóstolópontokon ingyenesen megízlelhetnek a vendégek. A szakmai zsűri helyi, ugyanakkor országosan ismert mesterszakácsokból áll össze.
Az ételkülönlegességek mellett a szórakozás is fontos eleme az eseménynek. A játékra jelentkezők „Érték Viadalon” mérhetik össze tudásukat, mégpedig a térség kincseit megjelenítő feladványok által.

Délután a kiemelt megyei értékek, azaz Tolnaikumok ünnepélyes bejelentésére, az értékdíjak átadására és eredményhirdetésre is sor kerül.

A vendégek elsősorban a települési önkormányzatok és az értékgyűjtő mozgalom képviselői, azonban a délután megrendezésre kerülő kulturális programokra, és a „borMegyetem”-re minden érdeklődőt szeretettel vár a megye.

A Pincefalu sajátosságából adódóan egy kékfrankos bortúrát szervezünk, amelyen a györkönyi pincészetek és a szekszárdi-tolnai borvidékek borai kóstolhatóak – ezt már Braun Zoltán mondta el a „borMegyetem” kapcsán. A résztvevők a helyszínen válthatnak jegyeket, melyekért cserébe nem csupán a borkóstolás, hanem a borozáshoz illő zenés-verses műsor adta élmény is jár.
Eddig mindegyik „Vár a megye” rendezvényen részt vettünk – büszkélkedett a polgármester. Véleménye szerint fontos, hogy a települések ne csak hivatalos formában találkozzanak, hanem más alkalmak keretében is építhessék kapcsolataikat. Az egymással való megismerkedés közösséggé kovácsolja a megyét, mely által hatékonyabban érvényesíthetik érdekeiket is. Egymás értékeinek megismerése, a közös ételfogyasztás és borkóstolás összehozza az embereket – jelentette ki Braun Zoltán.

Kary József a megyei közgyűlés elnökének véleményét osztva örömét fejezte ki, hogy a Tolna Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködése sikeres. A szakmai igazgató aláhúzta: a közművelődéshez kapcsolódó legfontosabb feladatokat helyben végzik. Ennek tükrében támogatják a helyi értékeket megjelenítő programokat, amelyek kiválóan hozzájárulnak az identitás és a közösség épüléséhez. A Vár a megyéhez hasonló események hozadékának nevezte mind a helyi gazdaságfejlesztést, mind a vidék megtartó erejének növekedését.

A megyei önkormányzat külön emblémát is terveztetett a rendezvénynek, amely magában foglalja az új – sárközi motívumot ábrázoló – megyelogót is. Az eseményen tavaly mintegy ötven település képviseltette magát, több mint háromszáz fővel; idén is hasonló számú érdeklődőt vár a megye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.