Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Október 14. 20:30, péntek | Helyi
Forrás: Helytörténeti Gyűjtemény, Dombóvár

Horvay hazatért: könyvbemutató a művész szülővárosában - képgalériával

Horvay hazatért: könyvbemutató a művész szülővárosában - képgalériával

A nyár végén megjelent „Ismerős művek elfeledett alkotója” címet viselő Horvay-tanulmánygyűjteményt szeptember 14. óta tartó országjáró körútjának végén Pécsett mutatták be.

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kiadott kötet pécsi bemutatóját azért időzítették október 13-ára, mivel 1907-ben éppen ezen a napon avatták fel a Horvay és művész-társai által készített Zsolnay Vilmos-szobrot a baranyai megyeszékhelyen.

A helyi civilséget és baráti nyitottságot mindvégig képviselő Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület pécsi klubját vezető Tillai Gábor, múzeumi közművelő köszöntötte a Janus Pannonius Múzeum Bezerédy-termében összegyűlt mintegy félszáz helyi és dombóvári érdeklődőt. Ezt követően Dr. Kovács Orsolya művészettörténész moderálásában zajlott a délután.

Előbb dr. Kriston Vízi József, a kötet egyik szerkesztője és szerzője szólt Dombóvár történelmi tetteiről és a könyv megszületéséről. Majd Kardhordó Kálmán helytörténész, tanár adott áttekintést a Horvay család-történetéről, a Zsolnay-emlékmű megszületéséről és Horvay további pécsi vonatkozásairól. A jeles művészettörténész moderátor maga is szakmai kritikával illette a Horvay-jelenség kutatásának eddigi akadályait, s méltatta a közös kutatás eredményének sokszínűségét.

Végezetül a vendéglátók hangulatos és tartalmas büfével kedveskedtek a szellemiekben már eltelt, de kissé megszomjazott, majd uzsonnázó csapatnak.

Fotók: Harangozó Éva, szöveg: kristonvízi

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.