Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. November 24. 14:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb segítséget kapnak a devizahitelesek

Újabb segítséget kapnak a devizahitelesek

Újabb segítség a devizahiteleseknek, hogy a munkaadók 7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak dolgozóiknak a rögzített árfolyamú végtörlesztésre.

Közölte a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, utalva az Országgyűlés erről szóló hétfői döntésére.

Selmeczi Gabriella azt mondta, remélik, hogy ez egy újabb segítséget jelent a végtörlesztéshez, és így még többen tudnak majd élni ezzel a lehetőséggel. Emlékeztetett, a devizahitelesek a végtörlesztéshez adómentesen eladhatják ingatlanjukat, és ehhez hasonlóan például az egyenes ági hozzátartozótól kapott támogatás után sem kell adót fizetni. Azonban mivel igény van a végtörlesztésre – folytatta –, a kormányoldal úgy döntött, újabb segítséget ad az embereknek, így született meg az a rendelkezés, hogy a munkaadók 7,5 millió forint összegig adómentes támogatást adhassanak dolgozóiknak. Kiemelte: támogatásról van szó, nem hitelről.

A pénzt közvetlenül a hitelező bank számlájára kell utalnia a munkáltatónak – közölte, hozzáfűzve, hogy ha valaki már végtörlesztett, akkor is kérheti a munkáltatójától az adómentes támogatást. Ebben az esetben – megegyezés esetén és a szükséges iratok bemutatása után – a munkavállaló megkapná a pénzt a foglalkoztatójától.

A szóvivő szerint a munkaadóknak is érdekük, hogy segítsék munkavállalóikat „a devizaadósság csapdájából való kiszabadulásban”, hiszen „nyilván teljesen másképp dolgozik egy ember, akit nem nyomaszt az, hogyan fogja törleszteni a részleteket”. Selmeczi Gabriella egyúttal arra biztatta az embereket, hogy keressék meg munkáltatójukat, és éljenek az adómentes támogatás lehetőségével.

Hangsúlyozta, hogy a végtörlesztés szabályai egyébként nem változnak, ugyanúgy az év végéig kell bejelenteni az igényt, és 2012. február végéig kell teljesíteni. Kérdésre megjegyezte, jelenleg nincs tervben kezdeményezés a határidők kitolására.

Arra, hogy az adómentesség mind a munkáltatóra, mind pedig a munkavállalóra vonatkozik-e, a Fidesz szóvivője azt válaszolta: ha a 7,5 millió forintot vagy az az alatti összeget megkapja a dolgozó a munkaadójától, akkor azt a támogatást nem terheli adó.

Az MNO szerdán beszámolt róla, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés gyanújával vizsgálatot indított hat bank ellen, mivel azok a hivatal szerint összehangoltan emelték meg a forinthitelek kamatait. Az érintett pénzintézetek között vannak azok a bankok, amelyek külföldi anyabankjai a közelmúltban közös levélben tiltakoztak az Európai Uniónál a végtörlesztés ellen.

A bankok a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt sérthették meg – állítja a Gazdasági Versenyhivatal.

„A versenyhivatal tudomására jutott információk szerint ennek valószínű magyarázata lehet a bankok közti megállapodás” – ezt a Hír TV-nek mondta Gondolovics Katalin, a versenyhivatal szóvivője szerdán.

Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke kedden a Bankszektor 2011 konferencián egyébként arról tájékoztatott, hogy a bankrendszer öt év alatt több száz milliárd forintos áldozatvállalásra hajlandó a végtörlesztés miatt, ha a kormánynak átadott javaslatról egy csomagban sikerül megállapodni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 05:00, vasárnap | Belföld

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra

A hőség veszélye miatt első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2022. Június 25. 18:04, szombat | Belföld

TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát

A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei,

2022. Június 25. 16:01, szombat | Belföld

Elkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon.

2022. Június 25. 15:01, szombat | Belföld

Az autósok 12,5 százaléka halogatja a lejárt műszaki meghosszabbítását

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja.