Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Március 31. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI, kormany.hu, magyarnarancs.hu

Járások: törvényjavaslat van, a határokról a kormány dönt

Járások: törvényjavaslat van, a határokról a kormány dönt

Egyes jegyzői feladatok, az okmányirodák és ügyfélszolgálati kirendeltségek kerülnének a járási hivatalokhoz. A székhelyekről és illetékességi területekről majd a kormány dönt.

A járási rendszer kialakításával összefüggő első törvényjavaslat-csomagot pénteken nyújtotta be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közleménye szerint a javaslatcsomag csaknem száz, köztük a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és területi integrációjával összefüggő törvény módosítását tartalmazza. A tervezet részletezi mindazon törvényben rögzített hatásköröket, amelyek a járási hivatalokhoz kerülnek.

Eszerint az új kirendeltségekhez tartozna a jegyző - kivételes esetben a polgármester, illetve a polgármesteri hivatal ügyintézője - hatáskörében lévő feladatok egy része. Ez érintené a gyámügyi igazgatást, egyes, jelenleg a jegyzőnél lévő közlekedésigazgatási feladatokat, a hadigondozást, kereskedelmi-engedélyezési feladatokat, illetve a jelenleg jegyzői hatáskörben ellátott idegenrendészeti feladatokat.

A tervezet szerint továbbra is a jegyzőnél maradnak azon ügyek, amelyeknél a helyi viszonyok ismerete szükséges, így például a birtokvédelem, a helyi adóvégrehajtás, valamint a hagyatéki eljárás. Ugyancsak a jegyzőnél maradnának az azonnali helyi reagálást igénylő ügyek, például katasztrófahelyeztek; továbbá a hajléktalan ellátás és a távhőszolgáltatással összefüggő feladatok.

A KIM hangsúlyozta: a 2013. január 1-jén létrejövő járási hivatalok kizárólag államigazgatási ügyeket vesznek át, nem önkormányzati feladatokat.

A járási hivatalok szervezetébe kerülnének az okmányirodák is, valamint a szervezet szakigazgatási szerveinek ügyfélszolgálati kirendeltségei, egyebek mellett a földhivatalok és nyugdíjbiztosítók. Mint indokolták, ez biztosítja azt, hogy 2013 végére valóban megvalósuljon minden járás területén az egyablakos ügyintézés. A járási hivatalok integrált ügyfélszolgálatait, vagyis a járási kormányablakokat a jelenleg működő okmányirodák bázisán hoznák létre.

Jelezték, hogy a kormányablak rendszer kialakítása után várhatóan még egy évig működni fognak a fővárosi, illetve megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodái, hogy az átállás ne okozzon fennakadást az ügyintézésben.

A szaktárca arra is kitért, hogy azon polgármesteri hivatali köztisztviselők, akik államigazgatási ügyekkel foglalkoznak, jogutódlással átkerülnek a járási hivatalokba és annak kormánytisztviselői lesznek.

A járások kialakításáról 2011 őszén döntött a kormány; a mai közigazgatásnál hatékonyabban működő rendszer kialakítását tűzték ki célul. A fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként létrejövő kirendeltségek legfontosabb feladatai a megyeinél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz.

A járások székhelyeit és illetékességi területeit kormányrendelet fogja meghatározni, amelyet még az első félévben elfogadhat a kabinet.

A KIM eredeti, januárban társadalmi egyeztetésre bocsátott tervei szerint a jelenlegi dombóvári kistérség önálló államigazgatási egységgé alakul, míg a sásdi teljes egészét a létrehozandó komlói járáshoz csatolják (lásd képünkön).

Korábban a Magyar Narancs azt írta, a sásdi önkormányzat és a térség további 26 polgármestere, a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás és helyi civil szervezetek önálló sásdi járás kialakítását kezdeményezték a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.