Városlista
2023. február 5, vasárnap - Ágota

Hírek

2011. Augusztus 24. 19:14, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Jobb velünk a világ!: újabb koncerttel gyűjtenek a passzívház építésére

Jobb velünk a világ!: újabb koncerttel gyűjtenek a passzívház építésére

Hobo és bandája, az Ismerős Arcok, a Misztrál és természetesen a Nemadomfel Együttes is fellép novemberben a Papp László Budapest Sportarénában

azon a már hagyományosnak számító jótékonysági koncerten, amelynek bevételét felnőtt fogyatékosok számára készülő, Magyarországon egyedülálló, fővárosi öko-lakóotthon építésére fordítják.

A Jobb velünk a világ! jótékonysági koncertsorozat 2008-ban indult útjára a sérült fiatalokból álló Nemadomfel Együttes kezdeményezésére.
A 2010-es illetve a 2011. november 13-i koncert bevételét is arra fordítják, hogy a fővárosi III. kerületben létrehozzák Magyarország első passzívházként működő közintézményét, egy fogyatékos fiatalok számára lakhatást biztosító otthont.
Az épület a legmodernebb technológiákat használva maga fogja termelni a működtetéséhez szükséges energiát. A 800 négyzetméter alapterületű, kétszintes lakóotthon 14 lakó számára biztosít lakhatási lehetőséget – ismertette a terveket Sinóros-Szabó Balázs, az Aktív Passzív Stúdió vezetője, a passzívház tervezője a koncertet beharangozó szerdai sajtótájékoztatón. A közösségi terek megléte mellett minden lakó számára biztosítják az egyéni elvonulás lehetőségét is.
Fontos szempont volt az épület tervezése során a fenntarthatóság, hogy az intézmény a közeljövőben nulla energiájú épületté fejleszthető legyen, valamint hogy a lakóotthonban a lakók maguk is hozzá tudjanak járulni a fenntartás és működtetés költségeihez. A tervezők kialakítanak egy kis műhelyt és üzlethelyiséget is az épületben, ahol a lakók használati tárgyakat készítenek és értékesítik is azokat. Az önfenntartás mellett ez a közösségbe való integrálódásban is sokat segít a sérült fiataloknak.
Az Aktív Passzív Stúdió és csapata ingyen vállalta a tervezés és a kiviteli tervek elkészítését, mely nagyságrendileg 25-30 millió forintos segítséget jelent a lakóotthon és az alapítvány számára.
Papp Szabolcs, az esemény kerekesszékes szóvivője elmondta, az elmúlt három évben mintegy huszonötezren látogattak el a koncertekre. Az első két év bevételéből - 33 millió forintból - felújították a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevével fémjelzett, 120 fiatalnak lakóhelyet biztosító csíksomlyói árvaházat, és elindult Szendrőládon egy a roma gyerekek felzárkózását segítő, családi nevelést kiegészítő otthon is.
Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere bejelentette, együttműködés indult az önkormányzat és a Nem Adom Fel Alapítvány között, amelynek eredményeképpen a tervek szerint 400-500 négyzetméter alapterületű házat építenek a XI. kerületben. Az épületben hat másfél szobás önsegítő közösségi házat alakítanak ki, ahol sérült emberek vagy sérülteket nevelő családok élhetnek. A szintén energiatakarékos megoldásokkal épülő passzívház felépítéséhez szükséges ötvenmillió forint értékű telket az önkormányzat biztosítja.
Az előző évek hagyományainak megfelelően az idei év fővédnöke a jelenlegi köztársasági elnök, Schmitt Pál és felesége, Makray Katalin, védnökei Sólyom László és felesége, Sólyom Erzsébet, valamint Göncz Árpád és felesége, Göncz Árpádné.
 

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 05. 08:03, vasárnap | Belföld

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

Az ötös lottó nyerőszámai

2023. Február 05. 07:59, vasárnap | Belföld

Nagy Márton: tőkeprogramot indít hamarosan a kormány

2023. Február 05. 07:56, vasárnap | Belföld

Tállai András: a héten dupla nyugdíjat utal a kormány

Három nappal korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegű 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerű ellátást azok, akik azt postai úton kérték.

2023. Február 04. 16:57, szombat | Belföld

OKF: már 2300 felett a tűzoltói munkák száma

Továbbra is sok munkát ad a vihar a tűzoltóknak elsősorban a Dunántúlon, szombaton kora délután országszerte már meghaladta a 2300-at a beavatkozások száma.