Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 01. 12:55, péntek | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Június 7-én zárnak a Remény Városai

Június 7-én zárnak a Remény Városai

Csaknem egy évvel ezelőtt, a néhai mester, Bernát János festőművész 101. születésnapjának éjjelén nyitott emlékkiállítást a Dombóvári Helytörténeti Múzeum.

A tolnai kisvárosból indult, majd budapesti, firenzei és római akadémiákon csiszolódott díszítő bútortervező és képzőművész 1940 végén hagyta el Magyarországot. Később jó nevű keramikusként ismert feleségével, Martha Miligannal új hazára az USA-ban találtak. Előbb New Jersey, majd hosszabb időre Ohio állam volt életük színtere (Toledo, Mansfield). A tengeren túl is János maradt festő a legendás mester, Haranghy Jenő tanítványaként Észak-Amerika számos templomának freskóit készítette el, miközben egyre ismertebb és kedveltebb portréista lett. (Arcképet rendelt tőle pl. az akkor már nagy népszerűségnek örvendő Elisabeth Taylor is!)

Gyógyulást keresve családjával Californiába (Duarte, City of Hope) költözött, ahol az őt kezelő klinika a művészt anatómiai illusztrátorként foglalkoztatta és önálló műteremmel támogatta.

Az 1964-ben elhunyt, immár hazai földben nyugvó Bernát János közel kétszáz alkotását özvegye még korábban a Magyar Nemzeti Galérián keresztül Szekszárdra, valamint Naknak és Dombóvárnak adományozta. Az eddig be még sosem mutatott grafikái mellett a június 7-én záruló tárlaton magángyűjteményi darabok is láthatók.

A szervezők és múzeumi emlékápolók remélik, hogy ez a kiállítás és az ahhoz kapcsolódó további kutató munka elősegíti egy újabb, csaknem elfeledett magyar alkotói életút méltó, kritikus és elemző feltárását.

Kriston Vízi József múzeumvezető

Kiállítóhely: Dombóvári Helytörténeti Gyűjtemény | Dombóvár, Szabadság u. 16.
muzeum.dombovar@gmail.com

Ha kíváncsi kedvcsinálónak szánt képgalériánkra, kattintson a lenti képre.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.