Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. November 01. 08:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyílt Szívek Közhasznú Egyesület

Kapcsolda: rövidesen Dombóvár is a helyszínek között

Kapcsolda: rövidesen Dombóvár is a helyszínek között

A Nyílt Szívek Közhasznú Egyesület segítségével az Illyés Gyula Gimnázium is csatlakozott a Mosolyország Alapítvány programjához, amelyben fogyatékkal élő és egészséges gyerekek találkoznak az épek iskolájában.

A gyerekek különböző közös programokon keresztül ismerik meg egymás életét és gondolkodását. A foglalkozások játékra, zenére, mozgásra, festésre és rajzolásra épülnek. Az együttlétek során a fogyatékkal élők megtanulják elfogadni és feldolgozni saját állapotukat, másságukat, és segítséget kapnak abban, hogyan tudják azt elfogadtatni környezetükkel is. Az épek megtapasztalják, hogyan segíthetnek fogyatékossággal élő társaiknak a mindennapi élethelyzetekben, megismerik az elfogadást, a toleráns és empatikus viselkedést. A foglalkozások segítenek a pedagógusoknak is, hogyan szervezhetnek differenciált vagy csoportos foglalkozásokat saját óvodai vagy iskolai csoportjukban, ahol esetleg egy-egy sajátos nevelési igényű gyermekkel is foglalkoznak az integrált nevelés keretében.

Hetekkel a nagy találkozás előtt Szalay Kriszta színművésznő (képünkön - forrás: kapcsolda.hu) azért keresi fel az ép diákok intézményét, hogy felkészítse őket. Az ötletgazda ezzel a céllal november 8-án látogat el a dombóvári gimnáziumba. A felkészítés egy beszélgetés, melyen az ép gyerekek és fiatalok mellett a fogadó és a speciális intézmény pedagógusai is részt vesznek. Szalay Kriszta beszél a Kapcsolda létrejöttének okáról, körülményeiről, az eddigi tapasztalatokról, eredményekről. Elmondja, milyen reakciókra, érzelmi hatásokra számíthatnak az „egészséges” gyerekek, akik természetesen elmondhatják kéréseiket, akár aggályaikat is.

Az első dombóvári Kapcsoldára 34 gimnazista diák jelentkezett. December 5-én ők várják a mozgássérülteket, látássérülteket, enyhén- és középsúlyosan értelmi fogyatékos diáktársaikat egy kellemes délutánra, közös játékra, egy Mikulásváró ünnepségre. A diákok mellett az iskola néhány pedagógusa, és a Nyílt Szívek Egyesület néhány tagja segíti a program eredményes megvalósulását.

A Nyílt Szívek Egyesület célja, hogy ne csak egyszer valósuljon meg ez a program, hanem minden évben, a résztvevők száma folyamatosan bővüljön, közöttük pedig alakuljon ki élő és hosszabbtávú kapcsolat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.