Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2013. December 06. 10:05, péntek | Helyi
Forrás: TMKH

Két halfajra feloldották a halfogási tilalmat

Két halfajra feloldották a halfogási tilalmat

Feloldották a halfogási tilalmat két halfajra a Kapos folyón és a Sió csatornán.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a Halgazdálkodási hatósággal egyeztetve feloldotta az ezüst kárászra és a törpe harcsára vonatkozó, - a Kapos folyón és a Sió csatornán elrendelt - általános halfogási tilalmat. A többi halfajt illetően továbbra is fennáll a halfogási tilalom.

2013. szeptember 29-én cukorgyári melléktermék, közismertebb nevén vinasz szennyezte be a Kapos folyót majd a Sió-csatornát, melynek következtében a halállomány egy része - a fellépő oxigénhiány miatt - elpusztult. A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatósága az eseményt követő napon - a halállomány védelmének céljából - általános halfogási tilalmat rendelt el a szennyezéssel érintett vízterületeken.

A jelenlegi adatok szerint a szennyezés levonult az érintett halgazdálkodási vízterületekről, és a víz színe illetve szaga a szennyezés előtti időszakra jellemző állapotúvá vált. A két fajra vonatkozó halfogási tilalom eltörlését tovább indokolja, hogy az ezüst kárász és a törpe harcsa nem tartozik a régió őshonos halfajai közé, illetve az ezüst kárász jelentős túlsúlyt képviselt az állományfelmérő halászatok során fogott halak fajösszetételében. A Halgazdálkodási hatóság az őshonos halfajok tekintetében továbbra is elengedhetetlennek tartja a tilalom fenntartását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.