Városlista
2024. február 29, csütörtök -

Hírek

2023. Augusztus 29. 07:43, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Kibővített zsűri és új kategóriák az idei Magyarország 365 fotópályázaton

Kibővített zsűri és új kategóriák az idei Magyarország 365 fotópályázaton

Kibővített, hétfős zsűri értékeli az idei Magyarország 365 fotópályázatra beérkező professzionális és amatőr fotókat, amelyeket a korábbi három mellett két új, Streetfotó és Portré kategóriában is lehet nevezni.

Mint a pályázat hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott, a korábbi ötfős - Kaiser Ottó fotográfus, zsűrielnök; Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus; Haris László fotóművész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja; Potyó Imre környezetkutató, természetfotós, a 2020-as pályázat díjazottja és Rizsavi Tamás fotográfus, a 2021-es pályázat közönségdíjasa alkotta - zsűri idén Szalontai Ábel fotográfussal, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusával, valamint Kurucz Árpáddal, a Magyar Nemzet és a Magyar Kultúra Magazin fotográfusával bővül.

Kaiser Ottó emlékeztetett arra, hogy 2019-ben három kategóriában és ötfős zsűrivel indult útjára a pályázat. Az idei évben már öt - a Természet, a Táj és az Építészet mellett Portré és közösségi események, valamint Streetfotó - kategóriában várják a professzionális és amatőr fotográfusok felvételeit - tette hozzá.

A kategóriagyőztesek díja nettó 2 millió forint, a második helyezetteket 1 millió forintos, a harmadik helyezetteket 500 ezer forintos díjjal jutalmazzák. Újdonság, hogy idén a zsűri is odaítél egy különdíjat, amelynek értéke 2 millió forint - emelte ki a zsűri elnöke.

Kaiser Ottó úgy vélte, a pályázaton idén első alkalommal megjelenő Streetfotó kategória kiváló lehetőséget teremt arra, hogy minél több fiatal érdeklődését keltsék fel a fotópályázat iránt.

Keleti Éva kiemelte, hogy mivel a Portré új kategóriaként szerepel az idei kiírásban, ezért a korábbi évekhez képest nagyobb teret fog kapni az emberábrázolás a fotópályázaton.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint a pályázat eddigi legjobb fotóiból a könyvesboltokban is kapható album jelenik meg, és bizonyos alkotásokat - ha ehhez a készítő is hozzájárul - egy online galériában is meg lehet majd vásárolni.

A Magyarország 365 kinőtte az eddigi kereteket, ezért a továbbiakban külön szakmai stáb dolgozik a pályázat és a kapcsolódó programok szervezésén a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Örökség Kezdeményezés Nonprofit Kft. koordinálásában, a kormányzat további támogatásával.

Az idei pályázatra a felvételeket október 23. éjfélig a www.fotopalyazat.mo365.hu weboldalra várják a szervezők, a honlapon elérhető a részletes kiírás is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 28. 06:00, szerda | Életmód

Magyarország elérte a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt

Magyarországon az ipari méretű napelemparkok és a háztartások együtt elérték a hatezer megawatt naperőművi teljesítményt - jelentette be az energiaügyi miniszter Kalocsán.

2024. Február 27. 14:32, kedd | Életmód

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében - hangzott el a TV2 reggeli műsorában.

2024. Február 27. 08:28, kedd | Életmód

Honfoglalás kori kunfakóhoz hasonló ló tenyésztését kezdték meg Magyarországon

A honfoglalás kori kunfakóhoz hasonló ló tenyésztéséről, kiképzéséről és a hagyományőrzésről is beszéltek a témában tartott hétfői sajtótájékoztatón a Magyarságkutató Intézetben.