Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Július 18. 11:41, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kigyulladt egy bálázógép Dombóváron

Kigyulladt egy bálázógép Dombóváron

A tűz továbbterjedt és 8-10 körbála szalma, valamint 1 hektáron a tarló is lángra kapott.

A dombóvári hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és a vízszállító járművel vonultak a tűzhöz és két vízsugárral és egy erőgép segítségével oltották el a tüzet.

A mezőgazdasági gépek által okozott aratási tüzek kis odafigyeléssel megelőzhetőek!

A mezőgazdaságban használt erő- és munkagépek főleg az aratási, bálázási időszak vége felé közeledve gyulladnak ki. A szezon elején általában átvizsgálják a gépeket, elvégzik a karbantartásokat, azonban két-három heti használat után már ismét megszaporodnak a tüzek. A kalászosok aratása után ősszel a napraforgót és a kukoricát kezdik betakarítani, illetve működtetik a terményszárítókat is. Az elmúlt esztendő betakarítási szezonjában országosan 203 mezőgazdasági tűz (tarló, gabonatábla, kazal tüze) keletkezett, összesen csaknem 350 hektárnyi területet érintve, valamint tavaly 39 kombájn, 17 bálázógép, 8 traktor és 2 pótkocsi gyulladt ki.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban külön rész szól a munkagépek aratási munkálatokban való részvételéről. Ennek értelmében az ilyen járműveken kézi tűzoltó készüléket kell tartani, jól hozzáférhető helyen, amely általában elég is a kezdődő tüzek oltásához. Mindezek mellett a munkavégzés előtt meg kell győződni arról, hogy az adott jármű megfelel-e a követelményeknek, de fontos, hogy a gépkezelőnek a szünetekben és a feladat befejezése után is meg kell vizsgálnia a berendezés meghatározott részeit, hogy nem rakódott-e rá éghető anyag, és a tisztításról is gondoskodnia kell. A munka közbeni szünet idejére az aratógépet gabonatáblától, tarlótól, kazaltól kellően biztonságos távolságra kell leállítani. Rendszeresen visszatérő probléma, hogy eldobott cigarettacsikk okoz szabadtéri tüzet, ezért tilos a gabonatáblán járművek és munkagépek vezetőfülkéjében rágyújtani. (A szabályokról bővebben a katasztrófavédelem honlapján, az alábbi linken olvasható összeállítás:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tuzmegelozes/Aratasi_tuzek_megelozese.pdf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.