Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Szeptember 09. 10:02, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvár Város Önkormányzata

Korszerű gépjármű áll munkába

Korszerű gépjármű áll munkába

A Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretén belül szeptember 8-án került átadásra egy új hulladékszállító gépjármű, amely a közeljövőben fog munkába állni.

Ezentúl ez az autó fogja a szelektív gyűjtőszigetek tárolóedényeibe dobott hulladékot összegyűjteni. Ugyancsak a program keretén belül szeptember 22-től kerülnek kiosztásra a város családi házas övezeteiben azok a 240 literes gyűjtőkonténerek, amelyekben szelektíven lehet gyűjteni a papírt, a műanyagot és a könnyűfémet. A lakótelepi részeken – a gyűjtőszigetek mellett – beindul a lépcsőházi szelektív gyűjtés is. Ennek a rendszernek a kialakítására 1100 literes edények kihelyezése kerül sor, amelybe a családi házas gyűjtéshez hasonlóan gyűjthető a papír, műanyag, fém és a kombinált csomagolóeszközök. A feldolgozásra váró összegyűjtött anyagból a most munkába álló MUT felépítménnyel ellátott, Renault Premium típusú hulladékgyűjtő gépjármű egyszerre akár 7-8 m3 rakományt is el tud szállítani a Baranya megyei Kökényben található válogatóműbe, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok ipari előkészítését végzik. A bekerülő hulladékot az ipar igényeinek megfelelően különböző frakciókra válogatják, majd a fajtiszta anyagokból bálákat készítenek. A válogatómű végterméke a bála, amely értékesítésre, és ezáltal újrahasznosításra kerül.
A nagy teljesítményű, korszerű jármű városunkban kéthetenként gyűjti majd össze a tárolóedények anyagát. Az edényt a kommunális hulladékgyűjtő kuka mellé kell kihelyezni. A szelektív hulladékgyűjtés kiteljesedésével nemcsak a nemzetgazdaság jár jobban, de jóval kevesebb lesz a kommunális hulladék, nem lesznek túlterheltek a szelektív gyűjtőszigetek. Ehhez azonban szükséges a lakosság környezettudatos viselkedése is. Fontos tudnunk, hogy környezetünk megóvása közös érdek, melyet csak akkor tudunk hatékonyan megvalósítani, ha a mindennapokban a megfelelő eljárást követve, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, sőt megpróbálunk úgy élni, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a háztartásunkban.

Címkék: hulladékgyűjtés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.