Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. December 21. 15:30, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Közszemlére teszik a „félistent”

Közszemlére teszik a „félistent”

A szombaton elhunyt Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt is valószínűleg bebalzsamozva üvegkoporsóban közszemlére teszik, mint néhai apját, az 1994-ben meghalt Kim Ir Szent.

A „kedves vezetőt” apja nyughelyén, a phenjani Kumszuszan-mauzóleumban ravatalozták fel, és elképzelhető, hogy már elő is készítették a konzerválásra. „Akár 10 napig is az üvegkoporsóban tarthatják azon a hőmérsékleten, amelyet ott biztosítanak” – közölte szerdán a Reutersnak nyilatkozva Cso Dzse Szung dél-koreai preparátor. „Tulajdonképpen a Kim család bálványozásáról van szó. A rezsim érinthetetlenségének jeleként tartósítják testük állapotát” – mondta Hong Szun Kjung, Észak-Korea egykori bangkoki nagykövete, aki azóta elszökött hazájából, Dél-Koreában él, és vezetője egy jogvédő csoportnak, amely Észak demokratizálásáért tevékenykedik.

Kim Dzsong Ilt – rendszeralapító apjához hasonlóan – félistenként tisztelik az észak-koreai médiában, amely életében gyakran tulajdonított neki csodás tetteket.

Dél-koreai médiajelentések szerint az „örökös elnököt”, Kim Ir Szent egy orosz szakértői csoport balzsamozta be annak idején egymillió dolláros költségen, és azóta minden évben 800 ezer dollárt kellett költeni az állagmegóvásra. A két ország között azóta megromlott a viszony, így valószínűleg fia holttestét már egy észak-koreai szakembercsoport fogja konzerválni.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

2022. Június 24. 06:00, péntek | Külföld

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében