Városlista
2022. január 25, kedd - Pál

Hírek

2011. Január 16. 00:44, vasárnap | Helyi

Lesz tej, de nem felsőben

Lesz tej, de nem felsőben

Hiába csökkent idéntől drasztikusan az iskolatej után igényelhető állami támogatás, a dombóvári önkormányzat folytatja a programot. Azonban 2011-ben csak az általa fenntartott iskolák alsó tagozatosainak jut naponta térítésmentesen egy

Dombóvár Város Önkormányzata a kezdetek kezdetétől, azaz 2004. május elsejétől részt vesz az iskolatej-programban, amelyet három kasszából finanszíroznak: az Európai Unióéból, a nemzeti kormányéból és a támogatást igénylő önkormányzatokéból.

A 2006 februárja óta helyi rendeletbe is foglaltan, a város által fenntartott általános iskolákban, valamint a gimnázium 5-8. évfolyamán tanulók részére a tanítási időszak alatt naponta járó poharasok sorsa „került veszélybe” Dombóváron, amikor az év végén napvilágot látott egy új miniszteri rendelet. Eszerint ugyanis 2011-ben megváltozott az önkormányzat besorolása, és emiatt az igényelhető állami támogatás mértéke jelentősen lecsökkent.

A 2008-ig az áfa nélküli, tavaly és tavalyelőtt pedig már a teljes bruttó vételár összegéig igényelhető támogatás időszaka után úgy tűnik, valami egészen más korszak kezdődött iskolatej ügyben. Az új rendelet a településeket adóbevételük és hátrányos helyzetük alapján csoportokba sorolja. Ezen az alapon pedig 20, 50 vagy 100 százalékos támogatást kaphatnak az iskolatejre. A besorolás szerint Dombóvárnak sikerült bekerülnie a 126 leggazdagabb önkormányzat klubjába, így az eddigi 100%-ról hirtelen 20%-ra zuhant az igényelhető tejtámogatás.

Ha úgy tetszik tehát, egyik szemünk sírhat, a másik pedig nevethet. A dalmandiaké, az attalaiaké, a kaposszekcsőieké és a csikóstőttősieké valószínűleg inkább sír. Ugyanis a dombóvári központú József Attila Általános Művelődési Központ és Apáczai Oktatási Központ tagintézményeiként itt működő iskoláknak szánt iskolatej után igényelhető állami támogatás mértéke a székhely új besorolása miatt szintén az ötödére csökkent.

Egy Dombóváron kiosztandó 2 dl-es poharas tej közbeszerzés útján kialkudott ára jelenleg 48,38 Ft. A képviselő-testületnek azzal kellett szembesülnie, hogy az új helyzetben ebből 30,5 forintot a városnak kellene kifizetnie ahhoz, hogy fenntarthassák a programot. Kis ár ez egyért, de nagy ár 196 019 darabért – tavaly összesen ennyi poharas iskolatejet osztott ki a város a dombóvári iskolásoknak. Azaz, ha a tavalyihoz hasonlóan menne tovább a program, az önkormányzatnak 6 millió forintot kellene szánnia idén iskolatejre.

A „Hogyan tovább?” tisztázása céljából a január 13-i testületi ülésre előterjesztett két változat közül az egyik a fenti költés vállalása mellett a folytatást, míg a másik a program leállítását és a korábban már említett gyermekvédelmi rendelet módosítását vetette fel. Bár 2011-ben oda kell figyelni minden forintra, a képviselők végül úgy döntöttek, kitartanak a program mellett, viszont pénzt csak az alsósoknak ingyenesen kiosztandó iskolatejre szánnak. Tehát a felsősöknek és az 5-8. osztályos gimistáknak idén be kell érniük a napi ingyenes poharas nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 08:43, kedd | Helyi

A dombóvári kertbarátok mindent megtetettek a bőséges szőlőtermés érdekében

Az idén ötven éves Dombóvári Kertbarát Egyesület leglelkesebb tagjai a Vince-napi hagyományok szerint három szőlőt látogattak meg, hogy a „Vince vesszők” állapotából megjósolják az idei termést.

2022. Január 24. 11:01, hétfő | Helyi

Nyomozást indított a rendőrség a metróbaleset ügyében

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a rendőrség a Kőbánya-Kispest állomásnál szombatra virradóra történt metróbaleset ügyében.

2022. Január 23. 12:02, vasárnap | Helyi

Hulladékszállítási időpontok 2022-ben Dombóváron

A Dél-Kom Nonprofit Kft. 2022-ben az alábbi időpontokban gyűjti a szelektív hulladékot Dombóváron:

2022. Január 20. 08:57, csütörtök | Helyi

Az újraélesztés gyakorlatát szeretnék népszerűsíteni Dombóváron

Az önkormányzat, a Dombóvári Mentő Alapítvány és a dombóvári iskolák hosszú távú együttműködésben gondolkodnak, fórumokon, nyílt napokon, képzéseken fogják első körben a pedagógusoknak megmutatni az alapokat.