Városlista
2024. február 21, szerda - Eleonóra

Hírek

2011. Január 16. 00:44, vasárnap | Helyi

Lesz tej, de nem felsőben

Lesz tej, de nem felsőben

Hiába csökkent idéntől drasztikusan az iskolatej után igényelhető állami támogatás, a dombóvári önkormányzat folytatja a programot. Azonban 2011-ben csak az általa fenntartott iskolák alsó tagozatosainak jut naponta térítésmentesen egy

Dombóvár Város Önkormányzata a kezdetek kezdetétől, azaz 2004. május elsejétől részt vesz az iskolatej-programban, amelyet három kasszából finanszíroznak: az Európai Unióéból, a nemzeti kormányéból és a támogatást igénylő önkormányzatokéból.

A 2006 februárja óta helyi rendeletbe is foglaltan, a város által fenntartott általános iskolákban, valamint a gimnázium 5-8. évfolyamán tanulók részére a tanítási időszak alatt naponta járó poharasok sorsa „került veszélybe” Dombóváron, amikor az év végén napvilágot látott egy új miniszteri rendelet. Eszerint ugyanis 2011-ben megváltozott az önkormányzat besorolása, és emiatt az igényelhető állami támogatás mértéke jelentősen lecsökkent.

A 2008-ig az áfa nélküli, tavaly és tavalyelőtt pedig már a teljes bruttó vételár összegéig igényelhető támogatás időszaka után úgy tűnik, valami egészen más korszak kezdődött iskolatej ügyben. Az új rendelet a településeket adóbevételük és hátrányos helyzetük alapján csoportokba sorolja. Ezen az alapon pedig 20, 50 vagy 100 százalékos támogatást kaphatnak az iskolatejre. A besorolás szerint Dombóvárnak sikerült bekerülnie a 126 leggazdagabb önkormányzat klubjába, így az eddigi 100%-ról hirtelen 20%-ra zuhant az igényelhető tejtámogatás.

Ha úgy tetszik tehát, egyik szemünk sírhat, a másik pedig nevethet. A dalmandiaké, az attalaiaké, a kaposszekcsőieké és a csikóstőttősieké valószínűleg inkább sír. Ugyanis a dombóvári központú József Attila Általános Művelődési Központ és Apáczai Oktatási Központ tagintézményeiként itt működő iskoláknak szánt iskolatej után igényelhető állami támogatás mértéke a székhely új besorolása miatt szintén az ötödére csökkent.

Egy Dombóváron kiosztandó 2 dl-es poharas tej közbeszerzés útján kialkudott ára jelenleg 48,38 Ft. A képviselő-testületnek azzal kellett szembesülnie, hogy az új helyzetben ebből 30,5 forintot a városnak kellene kifizetnie ahhoz, hogy fenntarthassák a programot. Kis ár ez egyért, de nagy ár 196 019 darabért – tavaly összesen ennyi poharas iskolatejet osztott ki a város a dombóvári iskolásoknak. Azaz, ha a tavalyihoz hasonlóan menne tovább a program, az önkormányzatnak 6 millió forintot kellene szánnia idén iskolatejre.

A „Hogyan tovább?” tisztázása céljából a január 13-i testületi ülésre előterjesztett két változat közül az egyik a fenti költés vállalása mellett a folytatást, míg a másik a program leállítását és a korábban már említett gyermekvédelmi rendelet módosítását vetette fel. Bár 2011-ben oda kell figyelni minden forintra, a képviselők végül úgy döntöttek, kitartanak a program mellett, viszont pénzt csak az alsósoknak ingyenesen kiosztandó iskolatejre szánnak. Tehát a felsősöknek és az 5-8. osztályos gimistáknak idén be kell érniük a napi ingyenes poharas nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 20. 08:18, kedd | Helyi

IX. Pálinkaverseny Nakon

A naki Önkormányzat az idei évben is meghirdette a hagyományos pálinkamustrát a naki és a településhez kötődő gazdák számára.

2024. Február 19. 11:04, hétfő | Helyi

Lakossági tájékoztató kárt okozó vad elejtéséről

Dombóvár belterületén az önkormányzat szervezésében fegyvertartási engedéllyel és érvényes vadászjeggyel rendelkező személyek segítségével kárt okozó vad (róka) elejtése várható.

2024. Február 16. 14:35, péntek | Helyi

A kábítószer-ellenes kortárs képzések már mindhárom dombóvári középiskolában elérhetők

A Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum megtartotta rendes ülését február 15-én.

2024. Február 15. 13:14, csütörtök | Helyi

Közösségi teret hoznak létre Kocsolán és Gyulajon

Közösségi teret alakítanak ki a Tolna vármegyei Kocsolán és Gyulajon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.