Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 30. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Állatünnep fesztivál vasárnaptól vasárnapig

Állatünnep fesztivál vasárnaptól vasárnapig

A Fővárosi Állat- és Növénykertben nemcsak az október 4-i állatok világnapján lesznek különleges programok, hanem ehhez kapcsolódóan egy nyolc napos állatünnep fesztiválra kerül sor október 2-től 9-ig.

A vasárnaptól vasárnapig tartó fesztivál részeként hétköznap főként óvodai és iskolai csoportokat, hétvégén pedig családokat várnak a szervezők, de a közönségprogramok mellett lesznek szakmai rendezvények is. 2-án vasárnap az állatkerti nevelőszülők napját tartják meg, 4-én kedden iskolák napja, 6-án csütörtökön óvodák napja elnevezéssel lesznek programok, 8-án szombaton a pedagógusok őszi nyílt napjára kerül sor, 9-én vasárnap pedig állat- és természetvédelmi családi napon várják az érdeklődőket. 7-én pénteken állatmentő szimpózium lesz, s ugyanezen a napon állatvédelmi emlékülést is tartanak Széchy Ágnes emlékére.

Október 2-től 9-ig, azaz vasárnaptól vasárnapig tart az állatünnep fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A nyolc napos rendezvény tulajdonképpen az október 4-én esedékes állatok világnapjának hosszabb programsorozattá történő kibővítése, amelynek keretében családi, óvodai és iskolai, illetve szakmai programokra is sor kerül majd a városligeti intézményben.

A közönségprogramok közül a fesztivál mind a nyolc napján megtartják a különféle állatbemutatókat, látványetetéseket, illetve végig működnek a „tapi-zoo” elnevezésű állomáshelyek is, ahol különféle „állati alkatrészeket”, oroszlánkoponyát, zsiráfcsontot, strucctojást, különleges madártollakat, tengeri állatok vázait vehetik kézbe az érdeklődők. Ugyancsak minden nap lesznek játékos programok is.

Az első napot kivéve az összes napon jelen lesz egy sátorral a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság: ezen a helyszínen Budapest környékének természetes élővilágát ismerhetik meg a természetbarátok. Hétfőtől csütörtökig természetfilm vetítés is lesz a Barlangteremben, a keddi és a csütörtöki nap kivételével pedig a fesztivál minden napján lesznek olyan tematikus vezetett séták, amelyek a Mérgesház lakóival, a Nagy-tó madaraival, vagy a madármentő állomás munkájával ismertetik meg a közönséget.

Október 2-án vasárnap kerül sor az állatkerti nevelőszülők találkozójára az Állatkert alapítványának szervezésében. Az esemény megnyitójára 11 órakor kerül sor a főbejáratnál, ezután tematikus sétákon, majd pedig az úgynevezett „szülői értekezleten” vehetnek részt azok, akik a kert valamelyik lakóját jelképesen örökbe fogadták. Az eseményen lesz tombola, a nap során pedig véradásra is lesz lehetőség.

Hétfőtől csütörtökig, azaz október 3-tól 6-ig főként a gyerekcsoportok számára szerveznek programokat. Ebben az időszakban minden nap érdekességek sokasága várja a kert legifjabb látogatóit, ezen belül kedden az iskolák napját, csütörtökön pedig az óvodák napját szervezi meg az Állatkert.

Péntektől vasárnapig kerül sor az állat- és természetvédelmi szervezetek bemutatkozására: a Duna-Ipoly Nemzeti Parkon kívül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Rovartani Társaság, a Bakonyi Természettudományi Múzeum, az Orpheus Állatvédő Egyesület és a Fehérkereszt Állatvédő Liga is jelen lesz egy-egy sátorral. Külön állomáshelye lesz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA), egy másik standnál pedig az Állatkert állatmentő tevékenységét mutatják be.

Szombaton (október 8.) tartják a pedagógusok őszi nyílt napját. A tanárok, tanítók és óvópedagógusok ezen a napon megismerkedhetnek az Állatkert pedagógiai programkínálatával. Egyebek mellett pedagógus kávézóval, tematikus csoportvezetésekkel és előadásokkal is várják őket.

Október 9-én vasárnap állat- és természetvédelmi családi nap lesz, amelyen a sokféle látnivaló és esemény színpadi programokkal is kiegészül. Fellép a Pénzügyőr Zenekar és a Poronty Cirkusz, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozókutyái is bemutatkoznak a nap során.

A közönségprogramok mellett az állatünnep fesztivál keretében szakmai eseményekre is sor kerül. 7-én pénteken 9 órától Állatmentés napjainkban címmel tartanak szimpóziumot a Barlangteremben. Ugyanezen a napon 17 órai kezdettel a Tanodúban állatvédelmi emlékülés lesz Széchy Ágnes emlékére, a Fauna Egyesület, a Fauna Alapítvány, a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert közös szervezésében.

Az állatünnep fesztivál részletes programja a Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján (www.zoobudapest.com) olvasható.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni