Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. November 25. 14:25, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MNB: szeretjük a bankkártyákat

MNB: szeretjük a bankkártyákat

Tovább nőtt tavaly a bankszámlák száma, ezek egyre nagyobb hányada már az interneten keresztül is elérhető.

Az elszámolási forgalomban a legjelentősebb fizetési mód az átutalás, melynek forgalma 2010-ben csak kisebb mértékben nőtt – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A bankkártyák (más néven fizetési kártyák) száma jelentősen nem változott az elmúlt évben, azonban a betéti és a hitelkártyák közötti átrendeződés tovább folytatódott, azaz tovább csökkent a hitelkártyák száma. Ennek oka az elmúlt évek válsága, melynek során az új hitelkártyák kibocsátása nagymértékben lecsökkent, míg sokan a meglévő kártyájukat is visszaadták. A hazai kibocsátású kártyák jelentős része két nemzetközi kártyatársaság, a MasterCard és a Visa logóját viseli. A fizetési kártyák használata szintén átalakulóban van, miközben a kártyabirtokosok egyre többször használják vásárlásra a kártyáikat, a készpénzfelvételi tranzakciók száma csökkenésnek indult.

A bankkártyát elfogadó hálózat fejlesztése folytatódott, a készpénzfelvételi berendezések (ATM) száma kisebb, a vásárlásra alkalmas terminálok (POS) száma nagyobb mértékben nőtt. A kereskedői elfogadóhelyek számának növelése az egyre kisebb méretű üzletek bekapcsolásával folytatódott, itt azonban jelentős a lemaradás, az üzletek nagy részében továbbra sem lehet kártyával fizetni. A kártyás fizetési lehetőség kiépítését jelentősen befolyásolja a fizetésikártya-üzletágban alkalmazott bankközi jutalék (interchange) mértéke. A jutalék jelenlegi szintje mellett a kisebb kereskedők nem tudják kigazdálkodni a kártyaelfogadás költségeit, és ez a nagyobb kereskedők számára is jelentős költséggel jár.

Az elmúlt időszakban a fizetési kártyákkal kapcsolatos fontos esemény a csipmigráció ütemének jelentős gyorsulása, melynek hatására közel az összes terminál és a kártyák közel kétharmada már csipesített. Ez a folyamat kedvező hatással lehet a kártyás visszaélésekre, melyek száma azonban jelenleg sem magas. A visszaélések nagy része továbbra is a nemzetközi forgalomban, és elsősorban hamisított kártyákkal történik.

A mobiltelefonnal végrehajtott fizetési tranzakciók száma továbbra is alacsony a többi fizetési módhoz képest. A mobiltelefonos fizetésekre felhasználható egyenlegek száma tovább nőtt 2010-ben, ezeken jellemzően továbbra is átlagosan alacsony összegek állnak rendelkezésre a vásárlásra. A mobiltelefonos vásárlások száma csökkent az elmúlt évben, míg az így elköltött pénz értéke nőtt. Ezen belül a mobiltelefonnal közvetlenül összefüggő vásárlások száma csökkent, míg a szolgáltatás vásárlások száma és értéke is emelkedett.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: ATM, bankkártya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott