Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2023. Január 24. 10:28, kedd | Helyi

Nem csak szívhez, de szívről is szól a Pannon Filharmonikusok hangversenye

Nem csak szívhez, de szívről is szól a Pannon Filharmonikusok hangversenye

Az együttes a január 27-én a Müpában elhangzó Lelkében virágzó című hangversenyének teljes bevételéből A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja. A felemelő műsor 26-án a Kodály Központban is elhangzik.

A Pannon Filharmonikusok társadalmi felelősségvállalásról vallott értékei 210 éves múltjában gyökereznek: alapítókoncertjüket 1811-ben a muzsikus özvegyek és árvák megsegítése érdekében adták. A zenekar szívhez szóló műsorral, a nehézségek között is virágzó lélekkel komponáló Grieg és Dohnányi darabjaival kíván egy mindannyiunk számára fontos áll ügy mellé állni: az együttes a január 27-én a Müpában elhangzó Lelkében virágzó című hangversenyének teljes bevételéből A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja. A felemelő és különleges műsor 26-án a Kodály Központban is elhangzik.

A pécsiek gesztusa szívhez szól, a rendszeresen jótékonysági felhívásokban résztvevő együttes azonban a konkrét adománygyűjtésen túl üzen magának az adományozásnak a fontosságáról és kultúrájáról is. Karácsony előtt talán jobban odafordulunk a rászorulókhoz, azonban az adományozás kultúráját is tanítani és fejleszteni lehet. A Pannon Filharmonikusok működésének nem csupán egyik fontos elvi alapvetése, de tevékenységének valós, konkrét, kézzel fogható eleme is a társadalmi felelősségvállalás évek óta – természetesen a zenei értékek megőrzésén túl.

„Valljuk, hogy egy olyan szervezettől, amely tevékenységével tömegekre tud hatást gyakorolni – legyen akár egy zenekar, de bármely művészeti társulat –, elvárható, hogy közjót szolgáló szerepet is felvállaljon. A Pannon Filharmonikusok évek alatt megteremtett pozíciója egyben kijelöli atársadalmi felelősségét is. Fontosnak tartjuk, hogy különböző nemes ügyek mellé álljunk, azok üzenetét eljuttassukközönségünkhöz, és erre hívjunkfel másokat is.” – nyilatkozta korábban Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

Ebben az évadban a társulat A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt, aGottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központjánakhivatalos alapítványát támogatja a koncert teljes jegybevételéből, tehát nem csak a támogatói jegyekből.

Magyarországon minden századik gyermek szívhibával születik. A veleszületett szívhibák a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek. Az alapítvány több mint 30 éve segíti a veleszületett szívbeteg újszülöttek, csecsemők és gyermekek gyógyulását. Számos olyan orvosi eszköz beszerzéséhez tudott anyagi hátteret biztosítani, amely segített abban, hogy a GOKVI Gyermekszív Központ mára európai színvonalú, évente sok száz gyermeknek gyógyulást adó kórházzá válhatott.

Dr. Ablonczy László, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki felszólal a Müpában zajló koncerten is, egy interjújában hangsúlyozta, hogy az alapítvány céljai között szerepel munkájuknaka népszerűsítése, hiszen az ismertség fokozása fontos a támogatók felé történő nyitás szempontjából. Azt tapasztalják, hogy cégek és magánszemélyek is segítik támogatásukkal az alapítvány munkáját, de mindkét esetben dominál a személyes érintettség. „Ez a kötődés az alapítványhoz általában hosszabb távon megmarad, amit pozitív visszajelzésként élünk meg, az irántunk érzett bizalmat jelenti.” – hangsúlyozta dr. Ablonczy. Több irányban igyekeznek segíteni a gyermekszív központot, egyik konkrét régi tervünk például egy belső játszótér kialakítása a nagy forgalmú ambulancián, mely a várakozást megkönnyíti, elviselhetővé teszi, a kórházi környezetet tompítja.

A pécsiek erre a koncertpárosra, valamint a támogató gesztusra Olli Mustonenfinn zongoraművésszel szövetkeztek, aki az est dirigensével, Bogányi Tibor vezető karmesterrel már számtalan projektben dolgozott együtt, lévén Bogányi elismert muzsikus, karmester Finnországban is. A Turkui Filharmonikusok zenei vezetőjeként tevékenykedő Mustonen Edvard Grieg kirobbanó érzelmekkel teli a-moll zongoraversenyét tolmácsolja. Grieg fiatalon komponálta ezt a művét, melyet a következő néhány évben több helyen is bemutattak, és a darab hamarosan kirobbanó népszerűségre tett szert. A darab a korszak zongoraversenyeitől eltérően kezeli a virtuozitást, kihívás elé állítva a szólistát. Csillogóak a futamok, de összességében sokkal inkább a személyesség, bensőségesség határozza meg a szerzeményt. Utolsó tételében a küzdelmet is felmutató, melankolikusan induló versenymű a harmadik tétel végén optimista, A-dúr szakasszal zárul.

Ahogy felcsendül Dohnányi Ernő szintén fényre törekvő II. szimfóniája már értjük, miért Lelkében virágzó a koncertek címe. Bár a kor, amelyben a mű született, annak utólagos megítélésére is rányomta a bélyegét, a szimfónia a teljes sötétség, menekülés, borzalmak ellenére patetikus győzelmet hirdet, nem bizonytalanul, hanem szilárd meggyőződéssel, méghozzá a romantikusok álomhangnemében, E-dúrban, kimondva, hogy így vagy úgy, de a remény győzni fog.

A Pannon Filharmonikusok budapesti hangversenyére támogatói jegy is váltható, ezzel is segítve A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt (www.gyermeksziv.hu).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 14:00, péntek | Helyi

Véradások Tolna vármegyében február 26–március 3. között

Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu

2024. Február 23. 08:49, péntek | Helyi

Borverseny Gyulajon

Öt év kihagyás után az önkormányzat ismét megrendezte a gazdák borversenyét Gyulajon.

2024. Február 22. 16:28, csütörtök | Helyi

Idén két témában várja az alkotásokat a katasztrófavédelem

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

2024. Február 22. 09:05, csütörtök | Helyi

In memoriam dr. Dobszay Károly (1930- 2024)

A csikóstőttősi születésű Dr. Dobszay Károly 2024. február 1-jén 93 éves korában hunyt el Budapesten. 2024. február 15-én búcsúzott tőle családja és a Népi Írók Baráti Társaságának tagsága.