Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 30. 13:02, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Orbán: Meg kell szüntetni a túlzott deficit miatti eljárást

Orbán: Meg kell szüntetni a túlzott deficit miatti eljárást

A magyar gazdasági eredmények sikertörténetet jelentenek, ezért meg kell szüntetni az országgal szemben a 2004-es EU-csatlakozás óta folyamatban levő, túlzott deficit miatti eljárást – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Brüsszelben, a gazdaságpolitikai kérdésekkel foglalkozó Bruegel Intézetben elhangzott előadásában. Az előadást követő sajtóbeszélgetésen a kormányfő azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemet mondott a magyar igényre.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet: Európa részesedése csökken a világgazdaságban, és úgy vélekedett, hogy az Európai Unió válsága alapvetően versenyképességi válság. Gazdasági rendszerváltásra van szükség, a jóléti állam helyett munkaalapú társadalmat kell kialakítani – mondta.

Nemet mondott az IMF

A Nemzetközi Valutaalap nemet mondott a rugalmas hitelkeretre előterjesztett magyar igényre – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az előadását követő sajtóbeszélgetésen.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát. Az IMF azonban mindenképpen kölcsönt akart folyósítani, és nem hajlandó arra, hogy rugalmas hitelkeretet biztosítson Magyarországnak. A megállapodás esélye ezért csökken – állapította meg a kormányfő. A beszélgetésen felmerült a jegybanki függetlenség kérdése is. Orbán Viktor leszögezte: tiszteletben tartják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét.

Politikai színezetű küzdelem

Nehéz menetre számíthat Orbán Viktor Brüsszelben, a miniszterelnököt hivatalos találkozón fogadja José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. A nemzetközi pénzügyi intézmények egyfajta eszközként funkcionálnak a külföldi országok irányából a kormány felé történő nyomásgyakorlásra – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Barcza György.

Fotó: Burger Barna / Miniszterelnökség

Sokkal kedvezőbb helyzetbe került Magyarország

Magyarország elkötelezett a túlzottdeficit-eljárás idei lezárása mellett – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) annak kapcsán, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja konzultációkat folytatott hazánkban. A tárca közleményében leszögezi: a kormány lépései hosszú távon biztosítják az állami pénzügyek fenntarthatóságát.

Idő előtt törlesztettünk

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 25-én jelentette be, hogy Magyarország 607 millió eurót lejárat előtt fizetett vissza a 2008-ban felvett IMF-hitelből, mindezt az tette lehetővé, hogy „elkapkodták” a Prémium Euró Magyar Államkötvényt. Rogán Antal a hírre reagálva kijelentette: csak stabil költségvetési helyzettel rendelkező ország képes 180 milliárd forint összegű IMF-hitel lejárat előtti előtörlesztésére.

Fotó: Burger Barna / Miniszterelnökség

Biztató eredmények

Londoni pénzügyi elemzők szerint jók az esélyek arra, hogy az EU az idén megszünteti Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást. Cséfalvay Zoltán államtitkár szintén azt közölte: komoly esély van arra, hogy Magyarország még az idén kikerüljön az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól. Napjainkban az IMF és az Európai Unió is úgy látja, hogy a fiskális politikában az egyensúlyra törekvés eredményes volt, az államadósság csökken, az államháztartási hiány – az idén már várhatóan egymás után a harmadik évben – 3 százalék alatt marad a GDP-hez mérten, és jó esély van arra, hogy az ország kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása alól – hangsúlyozta korábban Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során