Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2011. Május 03. 21:10, kedd | Helyi
Forrás: DURA

Pécsre látogattak el az eszperantisták és útitársaik

Pécsre látogattak el az eszperantisták és útitársaik

A Trianon Társaság dombóvári tagozatának képviselőivel és a Dombóvári Székely Kör néhány tagjával közösen kirándultak Pécsre április 30-án a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány aktivistái.

Odafelé menet Mánfán megállva az utazók megtekintették az Árpád-korban épült román stílusú templomot. Pécsre érve először a Tettyén a Havi kápolnát járta körbe a csapat és meghallgatta az épület történetét. A mésztufa-barlangban jó levegőt szívtak és közben kellemesen elfáradtak. Ezután a „civilben” eszperantista Eszes Mária pécsi idegenvezetővel vonatozták körbe a belvárost.

Az Eszperantó Parkban kiderült az is, hogy mi az összetartó kapocs a Trianon Társaság, a Székely Kör és az eszperantó nyelv között. Ezt a következőkben fedezték fel: az első magyar eszperantista, dr. Bálint Gábor, világhírű nyelvtudós, orientalista és keletkutató Székelyföldön, egészen pontosan Szentkatolnán született, amelyet Trianon csatolt le az anyaországról.
A „belváros-nézést” a Somogyi Pincészetben borkóstolás követte, végül pedig a Dóm Múzeumban egy koncert megtekintésével zárták a napot a kirándulók.


Ezek érdekelhetnek még

2023. December 07. 16:24, csütörtök | Helyi

Országos sporttörténeti versenynek adott otthont Dombóvár

Második alkalommal került megrendezésre a Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Verseny Dr. Szenyéri Zoltán igazgató ötlete és szervezése alapján.

2023. December 06. 13:22, szerda | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2023. December 05. 08:31, kedd | Helyi

XVIII. Karácsonyi Kupa karateversenyt rendeztek Dombóváron

A XVIII. Karácsonyi Kupát rendezte meg a Dombóvári Karatesuli a Szuhay Sportcentrumban szombaton.

2023. December 04. 16:16, hétfő | Helyi

Beszélgetés Fekete Istvánról

Az MTVA televízió M5 csatornájának meghívásának tett eleget Bodó Imre múzeumalapító, elnök és Horváth Tibor, az ajkai Irodalmi Társaság elnöke.