Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2011. Május 03. 21:10, kedd | Helyi
Forrás: DURA

Pécsre látogattak el az eszperantisták és útitársaik

Pécsre látogattak el az eszperantisták és útitársaik

A Trianon Társaság dombóvári tagozatának képviselőivel és a Dombóvári Székely Kör néhány tagjával közösen kirándultak Pécsre április 30-án a Dél-Dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány aktivistái.

Odafelé menet Mánfán megállva az utazók megtekintették az Árpád-korban épült román stílusú templomot. Pécsre érve először a Tettyén a Havi kápolnát járta körbe a csapat és meghallgatta az épület történetét. A mésztufa-barlangban jó levegőt szívtak és közben kellemesen elfáradtak. Ezután a „civilben” eszperantista Eszes Mária pécsi idegenvezetővel vonatozták körbe a belvárost.

Az Eszperantó Parkban kiderült az is, hogy mi az összetartó kapocs a Trianon Társaság, a Székely Kör és az eszperantó nyelv között. Ezt a következőkben fedezték fel: az első magyar eszperantista, dr. Bálint Gábor, világhírű nyelvtudós, orientalista és keletkutató Székelyföldön, egészen pontosan Szentkatolnán született, amelyet Trianon csatolt le az anyaországról.
A „belváros-nézést” a Somogyi Pincészetben borkóstolás követte, végül pedig a Dóm Múzeumban egy koncert megtekintésével zárták a napot a kirándulók.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 13:55, szombat | Helyi

Veszprémben úsztak a DSI delfin korosztályú úszói

Július 6-7-én Veszprémben rendezték a delfin korosztálynak az országos regionális úszó bajnokságot.

2024. Július 10. 11:23, szerda | Helyi

Tanácsok kánikulában

2024. július 12-én (péntek) 24.00 óráig az ország egész területére vonatkozóan III. fokozatú hőségriasztást rendeltek el.

2024. Július 10. 09:45, szerda | Helyi

Folytatódik a szúnyoggyérítés vármegyénkben

Tolna vármegyében 54 településen összesen 9825 hektáron védekeznek a rovarok ellen.

2024. Július 08. 13:30, hétfő | Helyi

Elfogták a dombóvári sorozattolvajt

Elfogták a dombóvári rendőrök azt a környékbeli férfit, aki május vége óta legalább négy bűncselekményt követhetett el a városban.