Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Június 12. 14:42, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Példaértékű együttműködést kötött a megyei önkormányzat és három vidékfejlesztési társulás

Példaértékű együttműködést kötött a megyei önkormányzat és három vidékfejlesztési társulás

A szerződés a vidékfejlesztési források közös tervezéséről szól.

Vidékfejlesztési források közös tervezéséről szóló szerződést kötött a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség a Tolna Megyei Önkormányzat Hivatalával, a Völgységi Önkormányzatok Társulásával, valamint a Kapos-menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulással. Az országosan is példaértékű együttműködés a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak LEADER forrásainak tervezését segíti. A Hivatal épületében került sor a szerződés aláírásával egybekötött sajtótájékoztatóra, amelyen a Közgyűlés elnöke, Fehérvári Tamás, Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző, valamint a társulások elnökei, Filóné Ferencz Ibolya, Pintér Szilárd és Naszvadi Balázs vettek részt.

A Tolna megyei LEADER szervezetek üdvözölték a kezdeményezést, mely szerint a megyei önkormányzat segítséget nyújt a megyébe érkező vidékfejlesztési források tervezésében – kezdte a tájékoztatást Fehérvári Tamás. Mint elmondta, a források eredményes lehívásának egyik fontos feltétele, hogy a terület- és vidékfejlesztési szereplők együttműködjenek a tervezés során. Kiemelte, hogy a 10 ezer fő alatti települések fejlesztési tevékenységének sikeréhez kívánnak hozzájárulni, mind szakmai, mind erkölcsi segítségnyújtással. Ehhez a Hivatal szervezeti átalakítására lesz szükség, melynek eredményeként a Területfejlesztési Osztály Terület- és Vidékfejlesztési Osztállyá bővül, és a társulások szereplőivel szoros együttműködésben biztosítja a szakmai alapokat – jelentette ki az elnök. Fehérvári Tamás szerint a megye fő szerepe a fejlesztések összehangolása, ennek tükrében születik a megegyezés is.

Filóné Ferencz Ibolya bonyhádi polgármester, mint a Völgységi Önkormányzatok Társulásának elnöke felszólalásában az összefogásra helyezte a hangsúlyt. Fehérvári Tamás által elmondottakra utalva emlékeztetett, hogy a Társulásban jelenlévő valamennyi település 10 ezer fő alatti lakosságszámmal bír. A Völgységben élő emberek segítését nevezte fő céljuknak, amelynek eléréséhez a szerződés megkötésével is közelebb kerülnek.

A Kapos-menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulás elnöke, Pintér Szilárd történelmi pillanatnak nevezte az eseményt. Ennyire közel a megyéhez még sosem érezhette magát a Dombóvári térség, ezért büszkék lehetnek e szerződés megkötésére – tette hozzá. A gazdaságfejlesztést elősegítő projektek fő céljaként határozta meg, hogy a vállalkozások és a kistelepülések helyzetbe kerüljenek, ezáltal gyarapítva a térséget.

Gábor Ferenc főjegyző egyetértve az elhangzottakkal kijelentette, a szerződések megkötésével országosan is példaértékű összefogás valósul meg a Hivatal és a vidékfejlesztési szereplők között. Kiegészítésként elmondta, hogy a Hivatal koordinációs tevékenysége által minden párhuzamosság kiszűrhető a projektek illetve források tervezése során.

A Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség elnöke, Naszvadi Balázs emlékeztetett, hogy a korábbi fejlesztési időszakban nem volt példa hasonló összefogásra. Célként fogalmazta meg, hogy a megye valamennyi LEADER szervezete együttműködjön, ezáltal hatékonyabban valósíthatók meg a különböző térségek fejlesztési elképzelései. Felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió hamarosan elfogadja a Vidékfejlesztési Programot, ezt követően hazánkban is elindulhat a tervezés és a források pontos összegei is megjelennek.

A tájékoztatót követően sor került a szerződések aláírására, amelynek céljai:

  • a vidék fejlődési pályára állítása,
  • a megyében található települési önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek széles körének támogatása,
  • a térségbe érkező fejlesztési források leghatékonyabb felhasználása,
  • a vidék-város kapcsolatok újjáépítésének elősegítése (különös tekintettel a gazdasági kapcsolatokra),
  • a megyébe érkező dedikált vidékfejlesztési és területfejlesztési források mellé az ágazati operatív programokból a lehető legtöbb fejlesztési forrás lehívása.

A szakmai együttműködés keretében a Tolna Megyei Önkormányzat Hivatala vállalja:

  • a megyei szintű koordinációt a Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) készítése során,
  • más alapok forrásaihoz való kapcsolódás lehetőségének vizsgálatát,
  • a közvetlen LEADER vidékfejlesztési források kiegészítését valamennyi Operatív Program nyújtotta lehetőségekkel,
  • tervezési módszertan kidolgozását a HFS tervezéséhez elsősorban a vidékfejlesztési források mellett a területfejlesztési források bevonásának lehetőségeiről.

A szakmai együttműködés keretében a terület-és vidékfejlesztési társulások vállalják:

  • szakmai segítségnyújtás a HFS előkészítésében: helyzetfeltárás, koordináció, projektötletek gyűjtése, projektgazdák közötti kapcsolat elősegítése (pl. komplex projektek létrehozásához), fórumok megrendezése és ezen keresztül a nyilvánosság biztosítása a Dombóvári és a Bonyhádi járás területén.

A Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) tervezését megalapozó 521 millió forintos keretösszeg az Irányító Hatóság (IH) közleményében jelent meg, amely elsőként ismertette a LEADER HACS-ok 2014-2020 között rendelkezésre álló fejlesztési forrásait.

A helyi fejlesztési stratégiák elkészítéséhez értékelést kell készíteni a 2007-2013-as programozási időszakról. Ennek keretében az időszakban megvalósított vidékfejlesztési projektek (elsősorban LEADER) eredményeinek kiértékelése, valamint az újabb fejlesztési ciklusra vonatkozó vidékfejlesztési tárgyú projektek gyűjtése valósul meg. Ezt követően megkezdődik a 2014-2020-as tervezési időszakra vonatkozó stratégiai célok meghatározása is.

A szakmai együttműködés során a Tolna Megyei Önkormányzat és Hivatala vállalja, hogy a 2015. június 26-i Közgyűlésen kezdeményezi a szervezeti struktúra átalakítását, melynek célja, hogy vidékfejlesztésben jártas szakemberek segítsék a megyébe érkező vidékfejlesztési források tervezését és hatékony felhasználását.

A közös tervezés lehetőséget biztosít arra, hogy egy-egy jó elképzelés akár több alapból is finanszírozást kaphasson. Így a területfejlesztési forrásból (pl.: TOP) megvalósuló projektek szervesen kapcsolódhatnak akár több vidékfejlesztési forrásból (LEADER) megvalósuló fejlesztéssel. Valamennyi fejlesztési forrás ismeretében megvalósítható, hogy a LEADER szűkösebb forráskeretébe kizárólag a célt szolgáló fejlesztések kerüljenek be.

Az összefogás a kormányzat célkitűzésével párhuzamosan elősegíti, hogy a hazánkba érkező fejlesztési források 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:24, kedd | Helyi

Dombóvár egyik legnagyobb sportolójára emlékeztek

Buzánszky Jenő 99 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én született Újdombóváron.

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.