Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2011. Október 04. 21:21, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Speciális gyermek-mentőorvosi kocsi: már Pécsen is

Speciális gyermek-mentőorvosi kocsi: már Pécsen is

Az országban harmadikként Pécsen is szolgálatba állt egy gyermek-mentőorvosi autó. A speciális műszerekkel felszerelt 25 millió Ft értékű járművet a Magyar Gyermekmentő Alapítvány segítségével szerezték be.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A pécsi 1. számú mentőállomáson tartott hétfői ünnepségen Turai Réka csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos az MTI-nek elmondta: a mentőorvosi kocsi olyan eszközökkel van felszerelve, amelyek az életmentést és az állapot stabilizálását szolgálják. Hozzátette: szükség esetén felnőttek ellátására is alkalmas az autó felszerelése.

A pécsi az ötödik ilyen autó az országban, eddig Budapesten és Győrben, a nyári időszakban pedig a Balaton déli partján volt szolgálatban hasonló jármű. Az autó átadásán Beneda Attila, az egészségügyi államtitkár kabinetfőnöke arról beszélt, hogy az ágazat vezetése a fő célként a sürgősségi ellátás megerősítését fogalmazta meg. Fontosnak nevezett minden civil kezdeményezést, egyben kiemelte a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkáját. Gesztes Éva főorvos, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke elmondta, hogy az autó a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikán fog állomásozni.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte, hogy a Pécsen átadott autón klinikai tapasztalattal bíró orvosok teljesítenek szolgálatot. A mentő üzemeltetését és a személyzet bérköltségét az OMSZ finanszírozza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt