Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szenzációs lelet: még a paleontológusok is meglepődtek

Szenzációs lelet: még a paleontológusok is meglepődtek

Szokatlan kövületre, egy halgyík csaknem teljesen épen fennmaradt csontvázára bukkantak német kutatók Braunschweigben.

A braunschweigi állami természettudományi múzeum őslénykutatói egy ichthyoszaurusz mintegy négyméteres, feltehetőleg 175 millió éves csontvázát ásták ki a város északkeleti peremén. Az elmúlt száz éven belül ez az ötödik halgyíkcsontváz, amely Németország északi részén kerül elő – közölte Ulrich Joger, a múzeum igazgatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint.

A lelet szenzációszámba sorolható, maguk a paleontológusok is meglepődtek. Egy ásatás helyszínén kotróval láttak neki a terep előkészítésének, de alig kezdődtek el a munkálatok, mindössze 50 centiméterrel a felszín alatt a talaj elszíneződése és csonttöredékek máris utaltak a kövületre. A kutatók csak pár méter mélységben számítottak érdekesebb leletekre. Lehetséges, hogy – felszínhez közeli helyzetéből adódóan – a csontváz még fiatalabb, ez esetben még nagyobb szenzációnak számítana. Még nagyjából egy hétig tart a megkövült csontváz kiásása, ezt követően behatóbban megvizsgálják majd a múzeumban.

Az ichthyoszauruszok testfelépítése a mai delfinekére emlékeztet, és utóbbiakhoz hasonlóan rendszeresen fel kellett úszniuk a felszínre levegővételért. A tengerlakó hüllők a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 90 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, míg a legrégebbi halgyíkkövületek a triászból, körülbelül 240 millió évvel ezelőttről származnak. (lm)

MTI

fotó: DPA/Naturhistorisches Museum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 09:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor: a magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson

A magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson, a magyar emberek a békére szavaztak, és ez döntő érv volt a NATO-főtitkárral folytatott tárgyaláson

2024. Június 14. 09:55, péntek | Belföld

Az idén is meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.

2024. Június 14. 07:36, péntek | Belföld

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Belföld

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.