Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Március 28. 10:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház

Szépteremtő Kaláka

Szépteremtő Kaláka

Egy héttel Húsvét előtt ünnepelni jöttek össze a jövőért a múlt értékeivel is tenni akarók a dombóvári Művelődési Házban március 23-án délután.

„…ne hagyd kihúnyni a tüzet,
a százszor szétrúgottat,
szítsd a parazsat, nélküled
föl újra nem ragyoghat…”
(Kányádi Sándor)

Évtizedek óta hagyomány, hogy a Nagyszombatot megelőző szombaton Húsvétváró Játszóházba invitálja a kultúra otthona a szülőket, gyermekeket egyaránt. Idén Varsányi Gyulánéval térségünk tojásmotívumait ismerhették meg a hímzés gyakorlása közepette az érdeklődők, valamint Orosz Adéllal nemezből készíthettek dísz- és ajándéktárgyakat.

A nap ennél is fontosabb eseménye azonban a Szépteremtő Kaláka néven kaput nyitó néprajzi foglalkoztató- és kézműves játszó szobák avatása, megáldása, bemutatása, birtokba vétele volt. Szombattól két lelkes pedagógus és számtalan dombóvári és környékbeli segítőjük, családtagok, gyűjtők, mesteremberek jóvoltából megfelelő módon berendezett szobákban készülhetünk ünnepeinkre, folytathatjuk a kézműves és szellemi hagyományőrző foglalkozásainkat. A hangulata miatt ebben a térben szeretne dolgozni az irodalmi olvasókör, Hajós Károlyné segédletével, itt kap fontosságához, értékőrző és -teremtő munkájához méltó helyet a félszázados Hímző Kör is, Tieger Károlyné vezetésével. Rajtuk kívül a szakszerűség és a lelkesedés garanciái a Szépteremtő Kaláka működésében városunk két ötletadó és -megvalósító pedagógusa: Csík Mária és Dr. Pappné Farkas Gabriella.

A hosszas előkészítő munka során kiderült: a szép, jó, értékes, önzetlen dolgok, emberek sosem magányosak, társakra találnak. Közösségre - a szó legnemesebb értelmében. Kalákában dolgoztak, Szépteremtő Kalákát hoztak létre, mely a továbbiakban is munkafolyamatot és helyszínt egyaránt jelöl a Művelődési Ház különálló emeleti termeiben a következő célkitűzéssel:

„Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!” (József Attila)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.