Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 06. 07:09, szerda | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya

Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya

Szolgálatba állt az első magyar gluténjelző kutya: a Gofree névre hallgató eb egy 11 éves, cöliákiás (gluténérzékeny) kislány életét segíti - közölte a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület kedden az MTI-vel.

A NEO által kiképzett kutya az ételeket megszagolva jelzi, hogy azok a legminimálisabb mennyiségben tartalmaznak-e glutént - olvasható a közleményben.

Gluténmentesnek számít az a termék, amely 1 kilogrammban kevesebb mint 20 milligramm glutént tartalmaz. A mért adatok szerint a kutya képes 1 kilogramm ételben kevesebb mint 10 milligramm glutén kiszagolására is, amely már a gluténmentesség határértéke alatt van.

Az egyesület szerint Magyarországon és Európában Gofree az első kutya, akit ilyen speciális szagmunkára képeztek ki. A képzési módszert egy külföldi mesterkiképző, Maja Golob segítségével sajátították el a magyar szervezet munkatársai tavaly ősszel egy workshopon, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NFSZK támogatásával valósult meg.

A kutya, az egyesület kiképzőivel március első felében sikeres próbavizsgát tett. A hivatásos segítőkutya vizsgát azonban bizonytalan ideig elhalasztották, miután a felkészülési helyszínt (OORI) a járvány miatt határozatlan időre lezárták - írták a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során