Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 15. 13:30, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Öthavi csúcsra lökte a forintot a GDP adat és a jegybank bejelentés

Öthavi csúcsra lökte a forintot a GDP adat és a jegybank bejelentés

Öthavi csúcson jár a forint az euróval szemben, a jegyzés 289 forint alá jött vissza, azt követően, hogy a vártnál kedvezőbb magyar növekedési adat jelent meg és a MNB is gazdaságösztönző lépéseket jelentett be.

A jegybank azt közölte, hogy kétéves lejáratú fedezett hitellel, új, univerzális jelzáloglevél vásárlási program indításával és a fedezeti kör bővítésével kész ellensúlyozni a bankok hitelezési képességének gyengülését.

Az MNB azt közölte, hogy a bankszektor visszafogott hitelnyújtási aktivitása mögött kisebb részben a hitelezési képesség korlátossága, nagyobb részben a hitelezési hajlandóság visszafogottsága áll. A jegybanknak a hitelezési hajlandóság növelésére nincsenek eszközei. Az MNB ugyanakkor kész arra, hogy a hitelezési képesség elmúlt időszakban megfigyelt gyengülését egy hosszú lejáratú fedezett hitellel és új jelzáloglevél-program indításával ellensúlyozza. A bankok hitelezési képessége a 2008 végi megrázkódtatások után ugyan gyorsan helyreállt, azonban a tavalyi év végétől ismét gyengülni kezdett, egyrészt a devizalikviditási feszültségek növekedése, másrészt a végtörlesztés és a portfolió-minőség romlása következtében mérséklődő tőkepuffer miatt. Az MNB ebben a helyzetben a banki likviditástöbblet növelésével, hosszabb lejáratú források biztosításával tud védőhálót biztosítani. Így a hitelezési hajlandóság növekedése esetén a jegybank hozzájárulhat ahhoz, hogy a banki hitelezési képesség kevésbé legyen akadálya a hitelnyújtási aktivitás erősödésének.

A jegybank értékpapír-fedezet mellett, változó kamatozással, a mindenkori jegybanki alapkamaton kétéves lejáratú refinanszírozást kész nyújtani a hitelintézeteknek, olyan feltételekkel, amelyek támogatják a vállalati hitelezés bővülését. Az eszköz illeszkedik a hitelezési képesség gyengülését ellensúlyozó nemzetközi gyakorlatba, és lehetővé teszi, hogy a bankok lejárati prémium nélkül juthassanak a piacon korlátosan elérhető futamidejű finanszírozáshoz. A hosszú lejáratú hitel biztosításával elérhető lejárati-összhang javuláson keresztül megerősödhet a bankok mérlege, ami ellensúlyozhatja a hitelezési aktivitás csökkenését.A lakossági hitelnyújtás élénkítéséhez a jegybank egy univerzális jelzáloglevél-vásárlási program elindításával próbál hozzájárulni.

Erősítette a forintot ma a magyar GDP adat is. A KSH és az Ecostat gyorsbecslése szerint tavaly az utolsó negyedévben 1,4 százalékos volt a növekedés az egy évvel korábbi szinthez képest. A növekedés hajtóereje elsősorban a mezőgazdaság, másodsorban az ipari export volt. A gazdaság teljesítménye tavaly 1,7 százalékkal bővült. Pozitív meglepetés, hogy az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt a GDP, ami növelheti annak valószínűségét, hogy a hazai gazdaság elkerülheti a technikai recessziót – ezt mondja a Takarékbank elemzője, Suppan Gergely. A tavalyi utolsó negyedévben az ipari termelés gyorsult , míg az építőipar visszaesése markánsan lassult, így már jóval kisebb mértékben húzza vissza a gazdaságot. A kormányzati intézkedések és az adóváltozások miatt az első negyedévben csökkenhet a GDP, azonban a második negyedévtől már újra növekedésre számít az elemző, mivel egyrészt a német konjunktúra élénkülni látszik, másrészt elkezdődik a termelés a Mercedes kecskeméti üzemében. A Nokia termelésnek kiesése ugyan kissé fékezheti a növekedést, de nagyobb mértékben nem befolyásolja a GDP-t. A Malév megszűnése pedig akár javíthat is a GDP-n. Ugyanakkor a tranzitforgalom kiesése, valamint a beszállítóknak adott rendelések kiesése negatív hatással is járhat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.