Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. Szeptember 20. 08:52, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombóvári Polgármesteri Hivatal, fotó:kondavolgy.hu

Uniós támogatásból állítják helyre a vizes élőhelyeket a kis-konda patak völgyében dombóváron

Uniós támogatásból állítják helyre a vizes élőhelyeket a kis-konda patak völgyében dombóváron

A pályázat címe: „Élőhely helyreállítás a Kis-Konda patak természetvédelmi területen a regionális jelentőségű ökológiai folyosó zavarmentes működése érdekében”

Sajtóközlemény

Dombóvár Város Önkormányzata 57.714.250,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül a KEOP-3.1.2/2F/09-2010-0019 azonosító számú „Élőhely helyreállítás a Kis-Konda patak természetvédelmi területen a regionális jelentőségű ökológiai folyosó zavarmentes működése érdekében” című projekt megvalósítására.

A projekt célja a helyi szintű természetvédelmi oltalom alatt álló terület természetközeli állapotának biztosítása a Kis-Konda-patak menti vizes élőhelyek vízellátottságának javításával. A projekt keretében lecserélésre kerülnek a tájidegen fafajok lehetőség szerint őshonos egyedekre, kiirtásra kerülnek a gyom jellegű növényfajok, felszámolásra kerülnek a tájba nem illő épített elemek, valamint elszállításra kerül az illegálisan lerakott hulladék.

A fejlesztést az teszi szükségessé, hogy az elmúlt évtizedekben a területen számos kedvezőtlen beavatkozás történt: az élőhelyek vízellátottsága a patak szabályozásával, bevágódásával romlott, a leminősített területen nagy számban jelentek meg a gyomnövény fajok, az elhanyagolt területen – érzékelve az elhanyagoltságot – jelentős mennyiségű építési törmeléket raktak le a környékbeli lakók és közületek.

A jelentősen átalakított, leminősített terület az elmúlt években sok szempontból javult, természetességi állapota fokozódott – ezt ismerte el az Önkormányzat a helyi védelemmel. A terület természeti értékének további növeléséhez ugyanakkor szükséges a védelem céljával is ellentétes állapotok javítása, a kedvezőtlen folyamatok megszüntetése.

A beruházás természetvédelmi szempontból kedvező hatású, növeli a terület értékét, hozzájárul a terület természeti sokféleségének növeléséhez, az ökológiai folyosó működéséhez, a környező területek kedvezőbb vízgazdálkodásához.

A pályázat kedvezményezettje: Dombóvár Város Önkormányzata

A projektmegvalósítás helyszíne: 1979/1 (6,0788 ha) hrsz-ú terület – a Szenes út, a Konda-patak, a Bartók Béla utca, valamint a Gyár utca bizonyos részei

A pályázat címe: „Élőhely helyreállítás a Kis-Konda patak természetvédelmi területen a regionális jelentőségű ökológiai folyosó zavarmentes működése érdekében”

A pályázaton elnyert támogatási összeg: 57.714.250,- Ft (támogatásintenzitás: 100%)

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy információk a projekt megvalósításáról a www.kondavolgy.hu honlapon folyamatosan nyomon követhetők.

A beruházással kapcsolatos észrevételeket, bejelentéseket Dombóvár Város Önkormányzata az ingyenesen hívható 06-80-204-445 zöldszámon várja.

Szabó Loránd
polgármester

Dombóvár Város Önkormányzata
Cím: 7200 Dombóvár, Szent István tér 1.
Telefon: +36 (74) 564-564
Fax: +36 (74) 564-501
Honlap: www.dombovar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.

2024. Május 09. 07:30, csütörtök | Helyi

Májusi áreső aranyat ér a dombóvári Electro4You üzletben!

Az akció időtartama: 2024.05.09-től 05.21-ig, illetve a készlet erejéig.

2024. Május 08. 09:34, szerda | Helyi

Szúnyoggyérítést végeznek Dombóváron

Dombóvár területén földi úton történő szúnyoggyérítés kerül elvégzésre megelőzés céljából. Majd tervezetten egy hónapon belül megismétlésre kerül.

2024. Május 07. 08:24, kedd | Helyi

Dombóvár egyik legnagyobb sportolójára emlékeztek

Buzánszky Jenő 99 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én született Újdombóváron.