Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. Február 01. 14:36, kedd | Helyi

Városi sporttámogatás: tervek idénre, tények tavalyról

Városi sporttámogatás: tervek idénre, tények tavalyról

A dombóvári sportszervezetek vezetői az idei sportkeretre vonatkozó pályáztatás körülményeiről és a 2011. évi költségvetés tervezetéről tájékozódhattak egy tegnapi városházi fórumon. A rendezvény apropóján készült írásunkkal

Mik az önkormányzat idei tervei?

A fórum résztvevői a polgármestertől értesülhettek az idei év költségvetésének tervezetéről, amelyet a képviselő-testületnek február közepéig kell megtárgyalnia. Tavaly közel 40 millió forintos célkeret állt rendelkezésre a sport támogatására. Kiderült, várhatóan 2011-ben is hasonló lesz a helyzet. Viszont idén az önkormányzat főként a sportoláshoz igyekszik biztosítani a teremfeltételeket. A kifejezetten hobby-sportokra kevesebb támogatás jut majd. A sportkeretre pályázni egyébként éppen tegnapig lehetett, azt a költségvetés elfogadása után osztja majd fel a képviselő-testület.

Szóba került a fórumon az is, hogy megújításra vár az önkormányzati sportkoncepció, amely az elkövetkező két évre szól majd. Ehhez viszont felül kell vizsgálni a Dombóvár sportéletének aktuális helyzetét. A felmérés rövidesen elkezdődik.
Ahogy korábban hírt adtunk róla, egyelőre biztosan nem kerül lakat a város egyik legnagyobb sportlétesítményére. A felszámolás alatt lévő DVMSE Gyenis Antal utcai sportközpontjának bérbevételéhez az önkormányzat támogatást biztosít saját cégének, a Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási NKft.-nek. A non-profit társaság egyelőre március 1-ig üzemelteti a létesítményt, de tárgyalások folynak a hosszabb távra vonatkozólag is. Jó hír, hogy több sportcsarnok is megújult, vagy hamarosan felújításra kerül Dombóváron. A már felújítottak között találjuk az Apáczai Oktatási Központhoz tartózó Ivanich utcai tornacsarnokot. A szintén ide sorolt belvárosi iskola tornacsarnoka is elkészül tavasszal. Ez a két létesítményt elsősorban a fiatalok és az utánpótlás-nevelés bázisa lesz.

Hogyan alakult a tavalyi önkormányzati sporttámogatás?

A dombóvári képviselő-testület a sportszervezetektől és sportrendezvények szervezőitől 2010 év elején bejövő összesen több mint 63 millió forintos igényre reagálva, február 22-én így osztotta fel a tavalyi költségvetési rendeletében sporttámogatásra elkülönített 40 millió forintot:

A támogatott szervezet

2010-ben megítélt
támogatás

"Nők Dombóvárért" Egyesület

80000 Ft

Aerobik és Szabadidős Egyesület Dombóvár

100000 Ft

Dombóvár 2004. Sakk Egyesület

250000 Ft

Dombóvár Városi Diáksport Bizottság

270000 Ft

Dombóvári Bokszbarátok Klubja

1.500000 Ft

Dombóvári Focisuli Egyesület

1200000 Ft

Dombóvári Futball Club

4500000 Ft

Dombóvári Karatesuli Közhasznú Egyesület

400000 Ft

Dombóvári Kosárlabda Suli Közhasznú Egyesület
(további támogatásukról lásd lejjebb)

1500000 Ft

Dombóvári Spartacus Szövetkezeti Sportegyesület

500000 Ft

Dombóvári Sportiskola Egyesület

1.100000 Ft

Dombóvári VMSE Asztalitenisz Szakosztály

100000 Ft

Dombóvári Vasutas Atlétikai Sportegyesület (DOVASE)

4200000 Ft

DVMSE Kosárlabda Kft.
(a támogatás sorsáról lásd lejjebb)

9500000 Ft

Forgi Boksz Club

400000 Ft

József Attila ÁMK Kötélugró SET-GO Klub

100000 Ft

Perfect Dance Táncsport Egyesület

100000 Ft

Vincze Ju-Jutsu Sport Egyesület

100000 Ft

Labdarúgópálya fenntartási költsége
(Dombóvári Futball Club)

6000000 Ft

Sakkozók mesterképzése
(Dombóvár 2004. Sakk Egyesület)

70000 Ft

Villanyszerelési munkálatok költsége
(a Vincze Ju-Jutsu Sportegyesületnek az összeget az által használt helyiségek felújítására kellett költeni)

315000 Ft

Uszodahasználati díj
(a Dombóvári Sportiskola Egyesület úszószakosztályának 120 sportolója után számított éves díjat az önkormányzat a Dombóvári Víz- és Csatornamű Kft. felé közvetlenül rendezte)

7715000 Ft


A DVMSE Kosárlabda Kft. a részére elkülönített 9,5 millió forintból csupán 3 milliót tudott felhasználni 2010-ben. Az általuk működtetett sportközpont használatbavételi engedélyét megszerezni és az NBI-es bajnokság „A” csoportjában elindulni nem tudó egyesülettel márciusban megkötött támogatási szerződést szeptemberben felmondta az önkormányzat. A kft. által felhasználatlanul hagyott összegből ugyanakkor a képviselő-testület 3 millió forintnyi támogatást adott a Dombóvári Kosárlabda Suli Közhasznú Egyesületnek azért, hogy fedezhessék az NB II-ben való indulással kapcsolatos kiadásaikat és utánpótlás-nevelési tevékenységüket.

A forintosított juttatásokon felül a Dombóvári Tenisz Egyesület, a Dombóvári Lovas Egyesület, az időközben Dombóvári Boksz Klub nevet felvett Dombóvári Bokszbarátok Klubja és a Vincze Ju-Jutsu Sportegyesület bérleti díj fizetése nélkül használhatott önkormányzati tulajdonban lévő helyiségeket. Ezeknek a szervezeteknek a támogatás fejében magukra kellett vállalniuk az általuk használt helyiségek összes működési költségét. Az önkormányzat jóvoltából a Black Angels Dombóvári Női Labdarúgó Egyesület fenntartási költség nélkül használhatta a Katona József utcai DFC labdarúgó pályát.

Médiatámogatás is járt a dombóvári sportegyesületeknek és sporttal kapcsolatos rendezvényt lebonyolító egyéb szervezetnek. A gyakorlatban ez az önkormányzat újságjában és honlapján történő ingyenes megjelenés lehetőségét jelentette számukra. A cél ezzel az volt, hogy népszerűsítsék a szervezetek tevékenységét és a dombóvári sportprogramokat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 15:49, szombat | Helyi

A tehetség mindenkié

Kaposvár, Győr, Budapest, Szolnok, Zalaszentgrót, Pécs, Tamási, Segesd után Dombóváron nyílt meg a második „…Benned a létra” országos vándorkiállítás, az egy éves programsorozat zárórendezvényeként.

2022. Június 24. 23:43, péntek | Helyi

Országos koncertsorozat a Magyar Rádió Művészeti Együttesei előadásában

25 város és csaknem 100 fellépő csatlakozott a Zenélő Magyarország programsorozathoz. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek komolyzenei karavánja ismét házhoz viszi a legszebb klasszikus dallamokat.

2022. Június 24. 13:00, péntek | Helyi

Eredményesen szerepeltek a Dombóvári Judo Klub versenyzői

A Kaszó Regionális Rangsorversenyen vett részt a Dombóvári Judo Club június 12-én.

2022. Június 24. 09:00, péntek | Helyi

Dombóvár volt a házigazdája a Castrum Bene Egyesület 26. vándorgyűlésének

A háromnapos rendezvényt Feld István, az egyesület elnöke nyitotta meg.