Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. November 15. 10:52, kedd | Belföld
Forrás: mti

Véget ért a parlagfű-szezon

Véget ért a parlagfű-szezon

Véget ért az idei parlagfű-szezon, a parlagfű virágzása és pollenszórása befejeződött - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

Az illetékes hatóságok idén a november eleji adatok alapján országszerte 2276 parlagfű foltot derítettek fel, ennek a nagysága 3993 hektár, a legnagyobb fertőzött terület Pest és Somogy megyékben volt. Közölték, a végleges adatokat a hatósági ügyek lezárását követően teszik közzé.

A korábbi éveknek megfelelően július elsejével indult a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzése. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A november 10-i adatok szerint több mint 99 millió forint növényvédelmi bírságot szabtak ki.

A közlemény kiemeli: a parlagfű-mentesítés a földtulajdonosok és földhasználók feladata, de az allergiások, asztmások életminőségének javítása érdekében a kormány ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az egészségmegőrzésre.

A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a hatósági munka mellett a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. Kiemelten fontosnak nevezték, hogy minél többen felismerjék az allergén növényt, és a parlagfű elleni hatékony védekezés módszereit, ezért a kormány nagy hangsúlyt fektet a képzésekre. Ennek érdekében 2016-ban a Növényorvosi Kamara a Magyar Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve aktívan részt vesz a polgárőrök szakmai képzésében.

A "Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért" programban a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Növényorvosi Kamara is együttműködő partnerként vesz részt a parlagfű elleni küzdelemben.

Címkék: allergia, parlagfű, szezon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.