Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Április 07. 08:07, péntek | Életmód

Veszélyeztetett csecsemők és kisgyerekek oltását kezdik júniustól Angliában

Veszélyeztetett csecsemők és kisgyerekek oltását kezdik júniustól Angliában

Júniustól krónikus egészségi problémákkal küszködő csecsemők és kisgyerekek is megkaphatják a koronavírus-fertőzés okozta szövődmények elleni oltást Angliában - közölte csütörtökön a brit kormány.

A döntés értelmében a hat hónap és négy év közötti korcsoport különösen veszélyeztetett tagjaira terjesztik ki az oltási kampányt.

A vakcinát olyan gyerekek kaphatják meg, akik például szívbetegséggel vagy cisztás fibrózissal (CF) küzdenek vagy immunrendszerük bármilyen okból legyengült.

Ők a Pfizer-BioNTech védőoltásból kaphatnak két dózist júniustól, 8-12 hét időközt hagyva a vakcinák beadása között.

A korcsoport veszélyeztetett tagjainak beoltását a brit kormány mellett működő független oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) javasolta, és Steve Barclay brit egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy elfogadta a JCVI ajánlását.

A JCVI indoklásában kiemelte: jóllehet a gyerekek nagyon nagy többségénél semmilyen vagy csak enyhe tünetekkel jár az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta fertőzés, a krónikus betegségekkel küzdő gyerekek esetében a fertőzés szövődményei által okozott súlyos megbetegedés kockázata nagyobb.

A vegyesbizottság közölte: a klinikai tapasztalatokra alapozott statisztikák szerint a tartós egészségi problémákkal élő csecsemők és kisgyerekek hétszer gyakrabban kerülnek a gyermekkórházak intenzív osztályaira súlyos szövődményekkel, mint ugyanebből a korosztályból azok, akiknek nincsenek krónikus betegségeik.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az 56,5 millió lakosú Angliában - az Egyesült Királyság messze legnagyobb népességű országában - eddig összesen csaknem 145 milliót adtak be a koronavírus okozta szövődmények elleni oltás első, második és harmadik dózisából.

Az újonnan kiszűrt fertőződések száma a teljes angol lakosság körében folyamatosan és jelentősen csökken: a tárca legutóbbi heti összesítése alapján az április 1-jén zárult hét napban 21 382 koronavírus-fertőzést azonosítottak, 23 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző egyhetes időszakban.

Címkék: covid, oltás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.