Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2012. Szeptember 26. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vetélési és születési rendellenességekhez is vezethet a BPA

Vetélési és születési rendellenességekhez is vezethet a BPA

A BPA megzavarhatja a női reprodukciós rendszert, így károsodást idézhet elő a kromoszómákban a petesejten belül, ami akár vetéléshez vagy születési rendellenességekhez vezethet - legalábbis erre utal egy majmokon végzett kutatás - számol be a Health Day.

A Biszfenol A (BPA) számos fogyasztási termékben megtalálható. Ilyenek a műanyag palackok, alumínium tartályok és egyéb típusú élelmiszer csomagolások. Korábbi tanulmányok már kapcsolatot mutattak ki a BPA, a gyermekkori elhízás, a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatával.

A jelen tanulmány keretében majmokon vizsgálták meg a kémiai vegyszer hatását a nőstények szaporodására vonatkozóan. A kutatók azt találták, hogy a BPA hatására a megtermékenyített petesejtben található kromoszómák mennyisége és minősége nem megfelelő, ami nagy eséllyel vezet vetéléshez vagy születési rendellenességekhez.

A BPA hatásának az emberek nagy része ki van téve, ugyanakkor a kutatók felhívják a figyelmet, hogy nem biztos, hogy a hatás ugyanaz az állatokon végzett kísérletben, mint az emberek esetében.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok