Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 02. 09:18, szerda | Helyi
Forrás: MTI, fotó: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Hivatal

Vinaszszennyezés - Magyarázatra vár a kaposvári cukorgyár

Vinaszszennyezés - Magyarázatra vár a kaposvári cukorgyár

A Kapos folyóba egy hete ömlött mintegy 15 tonna vinasszal igazolhatóan összefüggésbe hozható károkat a Magyar Cukor Zrt. kész megtéríteni, de magyarázatot vár...

A Kapos folyóba egy hete ömlött mintegy 15 tonna vinasszal igazolhatóan összefüggésbe hozható károkat a Magyar Cukor Zrt. kész megtéríteni, de magyarázatot vár arra a kérdésre: ha a folyó somogyi szakaszán nem jelentkezett probléma, miként okozhatott több nappal később halpusztulást a tolnai szakaszon? - nyilatkozta Hájos László, a társaság termelési vezérigazgató-helyettese az MTI-nek kedden.

Egy héttel ezelőtt a kaposvári cukorgyár egyik 5 ezer köbméteres vinasztároló tartálya kirepedt egy korábbi hegesztés mentén. A társaság tájékoztatása szerint a tartályban 4455 tonna vinasz (cukortalanított melasz) volt, ami teljes egészében kifolyt. A kiömlő anyag nagyobb részét időben sikerült földsánccal körülvenni, így mintegy 2940 tonnát visszaszivattyúztak egy másik tartályba. További 150 tonnányi vinasz található még a kármentőben, és 450 tonnányit felhasználtak a hét során a biogáz üzemben. A repedést követő órákban a gyáron átfolyó patakot is lezárták egy időre, ahová a csapadékvíz-csatornákon keresztül jutott el a szennyezés, onnan szintén kiszivattyúzták a belejutott mintegy 30 tonnányi vinaszt. Jelentős mennyiségű kifolyt anyag a gyártelepen szivárgott el, amelynek begyűjtésére több gödröt ástak.
A becslések szerint 15 tonna vinasz juthatott a Kapos folyóba, amiről a cukorgyár azonnal értesítette a hatóságokat (katasztrófavédelmet, környezetvédelmet, tűzoltóságot, és a vízügyet). A Kapos folyót folyamatosan monitorozzák mind a cukorgyár, mind a vízügyi hatóságok. A víz tisztaságának jelentős romlását vagy halpusztulást a Somogy megyei szakaszon nem tapasztaltak. Ebben közrejátszott az is a cégvezető tájékoztatása szerint, hogy a vízügyi hatóság a gyár segítségére sietett, és két nagy tározótóból jelentős mennyiségű vizet engedett a folyóba.
A Magyar Cukor Zrt. igazgatósága sajnálatosnak nevezte a bekövetkezett vinaszömlést, és elnézést kért mindazoktól, akiknek az esemény kellemetlenséget vagy kárt okozott. A cég számításai szerint a halpusztulást okozó szennyezés nem származhatott a cukorgyárból, hiszen a Kapos folyási sebességét figyelembe véve az már elhagyta a Kapos folyót a probléma észlelésekor.
A vinasz a cukorgyártási folyamat során keletkező melasz cukortalanítása után visszamaradó, toxikus anyagokat nem tartalmazó melléktermék. Organikus trágyaként talajjavításra, szarvasmarha takarmányként vagy biogázüzem alapanyagként használják. Emberre nézve nem veszélyes anyag a cukorgyár tájékoztatása szerint.

A Kapos folyó teljes Somogy megyei szakaszán általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati Halászati Osztálya, mint elsőfokú halászati hatóság az élővizet ért szennyeződés nyomán kialakult tömeges halpusztulás miatt.

A Juhász Tibor kormánymegbízott megbízásából kedden az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint a tilalom visszavonásig érvényes.
A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága korábban általános halfogási tilalmat rendelt el a Kapos teljes Tolna megyei, illetve a Sió érintett szakaszán is.
A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából múlt kedden folyt ki két-háromezer köbméternyi vinasz (cukortalanított melasz), amelynek egy része a Kisgáti patakon keresztül jutott Kaposba. Az oxigénhiány miatt bekövetkezett halpusztulást a Kapos Tolna megyei szakaszán először pénteken észlelték.

Címkék: halpusztulás, Kapos

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.