Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. December 08. 07:25, péntek | Külföld
Forrás: mti

Viselkedési kódexet fogadott el az amerikai filmakadémia a zaklatási ügyek miatt

Viselkedési kódexet fogadott el az amerikai filmakadémia a zaklatási ügyek miatt

Viselkedési kódexet fogadott el 8427 tagja számára az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia kormányzói testülete.

Az Amerikai Filmtudományi és Filmtörténeti Akadémia (AMPAS) ügyvezető igazgatója, Dawn Hudson szerdán e-mailben ismertette a tagokkal az új szabályokat.

A The Hollywood Reporter szerint a viselkedési kódex leszögezi, hogy az akadémián "nincs helye az olyan embernek, aki visszaél státuszával, hatalmával vagy befolyásával oly módon, hogy ezzel megsérti az illendőség szabályait".

A levél kitér arra is, hogy "ha a testület bármely tagjáról azt állapítja meg a kormányzói testület, hogy megsértette ezeket a szabályokat, vagy tettével foltot ejtett az akadémia becsületén, az ellen a kormányzó testület az alapszabályban meghatározott fegyelmi eljárást - akár felfüggesztést vagy kizárást - indíthat".

A viselkedési kódexet egy külön erre a célra létrehozott csoport fogalmazta meg David Rubin kormányzó vezetésével, keddi ülésén pedig az egész testület elfogadta.

A kódexet majdnem nyolc héttel az után hagyták jóvá, hogy az akadémia kizárta soraiból Harvey Weinstein világhírű hollywoodi filmproducert, akit több tucat nő vádolt meg szexuális zaklatással és erőszakkal.

A levél szerint később jelentik be, milyen eljárás keretében ítélkeznek azok felett, akik megsértik a viselkedési szabályokat.

Weinstein a második, akit a 90 évvel ezelőtt alapított testületből kizártak, viszont az első, akinek szexuális zaklatási ügyek miatt kellett távoznia. Carmine Caridi amerikai színésztől 2004-ben azért vonták meg a tagságot, mert bebizonyosodott, hogy szerzői jogot sértett, amikor egy barátjának odaadott egy filmet, amelyet az feltöltött az internetre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése